Și la Satu Mare se cultivă legume altoite

Sub egida Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Societății Române a Horticultorilor și Academiei de Științe Agricole și Sivice ”Gheorghe Ionescu  Sisești” – Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Industrializarea și Marketingul Produselor Horticole – Harting și Summit Agro România, vineri 22 august, începând cu ora 10.30 la Satu Mare s-a desfășurat workshopul ”Cultura legumelor altoite – câmpuri demonstrative organizate la grupuri de producători”.

DSC_0049Workshopul s-a desfășurat în scopul înființării de puncte de lucru în țară în pentru crearea de plante altoite, legume rezistente la excesul de căldură și umiditate, așa cum a declarat dr. Ing. Marian Bogoescu, membru corespondent al Academiei Române pentru Științe Agricole, directorul Institutului de Cercetare în domeniul horticulturii.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de conf. dr. Ing. Marian Vintilă, director științific al I.C.D.I.M.P.H., după care a urmat prezentarea a două referate științifice cu tema ”Summit Agro România” susținut de dr. Ing. Mihai Mirițescu precum și referatul ”Cultura legumelor altoite în spații protejate și câmp” suținut de dr. ing. Marian Bogoescu.

DSC_0062

DSC_0064

DSC_0067Colaborarea în domeniul îmbunătățirii calitative a legumelor, precum și creșterii producției la hectar, se desfășoară în colaborare cu horticultorii din Japonia, prin introducerea de semințe, utilizarea de ierbicide, fungicide, acaricide, experimentate și alte produse. Kaneko Seeds Japonia este furnizor de semințe de legume, flori, plante furajere. Din portaltoi se abțin producții mai mari de ceapă, varză, tomate, vinete. Se urmărește introducerea pe suprafețe mari în horticultură a altoirii legumelor după metode internaționale, care sunt de fapt culturi intensive. Prin altoire în prezent se obțin: pepeni, vinete, castraveți, tomate și ardei. Cei mai mari producători de legume fiind Israelul, Japonia, Coreea de Sud, Spania, Grecia și Italia.

După prezentarea referatelor și răspunsurile date la întrebări a urmat o vizită la câmpurile demonstrative din zona Bulevardului Lucian Baga, unde cei 40 de participanți au vizitat o cultură de vinete în câmp deschis, cultură realizată după standarde internaționale.

DSC_0071

DSC_0073

DSC_0074

DSC_0075La această consfătuire și schimb de experiență au participat horticultori din județele Satu Mare, Bihor și Maramureș. Gazda și organizatorul acestui eveniment de excepție a fost ing. Cristel Săvescu, directorul firmei partenere al Summit Agro România, Optimex.com SRL Satu Mare. Acesta prin magazinul deschis în Piața Someș, între orele 9.00-17.00 oferă celor interesați semințe, pesticide, fertilizanți, ierbicide, echipamente pentru legumicultură, tratamente, tot ce este necesar pentru deschiderea unei afaceri în horticultură și mai ales consultanță.

DSC_0077

DSC_0079Considerăm că acest schimb de experiență și-a atins scopul prin participarea unor legumicultori locali, care au exprimat câteva nemulțumiri și anume, lipsa unei desfaceri pentru produsele agricole, în cantități mari și numărul mic de fabrici de conserve de legume.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 23, 2014. Filed under Afaceri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Și la Satu Mare se cultivă legume altoite

  1. Oferte de lucru pentru toti ! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. NU este necesara niciun fel de experienta !
    Oferta: plata se calculează în funcție de implicare și realizări; instruire gratuită prin email; contract legal de comision; scrisoare de recomandare; posibilitatea de a lucra de acasa (fiecare isi face singur programul de lucru).
    Cerinte: calculator, conexiune internet, cunostinte minime PC, rabdare, seriozitate, perseverenta.
    Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: geta.iacob97@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.