Asociația ”Codrenii” a reînviat la Hodișa tradiția Digăniei

Duminică, 7 septembrie, în satul Hodișa din comuna Socond s-a reînnoit după mai bine de jumătate de secol tradiția Digăniei. Activitatea a fost organizată de către Asociația ”Codrenii”, în frunte cu inimosul fiu al satului, Ionel Costescu, președintele asociației și autorul unei valoroase monografii a satului Hodișa.

DSC_0048La biserica ortodoxă română din sat a avut loc o liturghie oficiată de părintele paroh Adrian Silaghi, eveniment la care au participat în număr mare, alături de săteni, fiii satului și numeroși invitați. La ora 13.30, cu toții s-au deplasat la șura lui Gheorghe Orha. Aici, Ionel Costescu a urat bun venit tuturor. A subliniat faptul că, în sfârșit, codrenii și-au scos din lăzi costumele populare codrenești și au venit în număr mare la acest eveniment. Asociația nou înființată ”Codrenii” își propune să promoveze tradițiile culturale condrenești. Asociația va avea în scurt timp și o revistă, la editarea căreia va veghea Aurel Pop de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Ionel Costescu a mulțumit presei sătmărene pentru că binevoiește să popularizeze această frumoasă tradiție. A urmat o binecuvântare la adresa asociației, care a fost rostită de părintele Adrian Silaghi.

DSC_0020

DSC_0024

DSC_0027

DSC_0031

DSC_0034

DSC_0035Evenimentul de la Hodișa a fost onorat de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, însoțit de membri marcanți ai Partidului Liberal Reformator. În cuvântul său, Adrian Ștef și-a manifestat bucuria de a fi prezent la o asemenea manifestare folclorică. El a numit zona Codrului un leagăn al românismului. ”Este bine să conservăm tradițiile codrenești, Consiliul Județean Satu Mare dorește să sprijine și această manifestare culturală. Consiliul Județean și-a propus să dezvoltre infrastructura întregii zone. Politicienii promit multe, eu în schimb nu numai că promit dar mă și țin de cuvânt. De acum înainte faptele vor vorbi. Obiceiul dansului la șură trebuie păstrat. Dumnezeu să binecuvânteze Țara Codrului. Dansul la șură va face parte de acum înainte din calendarul evenimentelor culturale din județul Satu Mare”, a spus Adrian Ștef.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, a precizat că el face parte dintre aceia care dau și nu iau, ”Au luat alții, iar Victor Ponta a dat înapoi”, a precizat Mircea Govor. El a mulțumit organizatorilor pentru invitația făcută și a promis că va avea grijă de cei din zona Codrului, atâta timp cât va fi în funcție. A promis realizarea drumului către Soduba, un proiect care este deja semnat și urmează să se realizeze în curând.

DSC_0035

DSC_0042

DSC_0043

DSC_0048

DSC_0050

DSC_0051

DSC_0039

DSC_0051 DSC_0052

DSC_0053A luat apoi cuvântul primarul comunei Socond, Ioan Crasnai care a mulțumit tuturor pentru prezență la acest frumos eveniment. A urat tuturor bun venit și și-a exprimat convingerea că obiceiurile codrenești vor dăinui. Din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a participat drd. Aurel Pop, iar din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, dr. Viorel Câmpean.

Ionel Costescu, președintele Asociației ”Codrenii” a arătat că tot ce s-a făcut se datorează binevoitorilor. Asociația până acum în momentul de față nu a beneficiat de sprijinul autorităților. Tot el a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului. Asociația are o singură armă, tradiția lăsată de strămoși.

DSC_0053 DSC_0056

DSC_0057

DSC_0059

DSC_0064Alături de fiii satului au venit în frumoase costume populare codrenești ansamblurile din Homoroade, Cuța și Soconzel, acompaniate de formația condusă de Nicu Miclăuș și Ionică Hainal. Au întreținut atmosfera și membrii formației Select din Satu Mare, solist Gheorghe Botoș, clape Gabriel Răuțoiu, saxofon Horațiu Topan, vioară Alexandra Gheorghe. Solista Malvina Madar Iederan i-a invitat pe codereni să îmbrace cu curaj portul popular din Codru și i-a îndemnat la unirea eforturilor pentru promovarea tradițiilor culturale din această zonă. A solicitat mai mult ajutor din partea factorilor de răspundere. Tot ea a interpretat o frumoasă doină, cântată de strămoșii codrenilor.

Printre cei care au evoluat ca soliști îi amintim pe Alina Sabău, Cornea Mare Paulina și Denisa Costea. Dintre cei distinși cu diplome îi amintim pe Alexandra Kis, Denisa Costea, Adelina Stan, Maria Stan, Iulian Goste, Paulina Cornea, Gabriela Ferar, Viorel Sârbe, Florica Maxim.

DSC_0071

DSC_0073

DSC_0074

DSC_0075

DSC_0078

DSC_0079

DSC_0089

DSC_0093

DSC_0097

DSC_0099

DSC_0104

DSC_0106

DSC_0114

DSC_0120

DSC_0129

 DSC_0138

DSC_0141

DSC_0146

DSC_0151

DSC_0153

DSC_0156

Cu ocazia Digăniei a fost lansat vinul de Hodișa ”Pticurele – vin de viață cumpătată”. Cultura viței de vie are în zonă o veche tradiție, care merge până la anul 1581, când un domnitor moldovean peregrin, Ștefan Vodă Mâzgă, s-a stabilit la Hodișa. De numele lui se leagă extinderea plantațiilor de vie. Așa cum este menționat pe eticheta produsului, ”de aici se vede vigoarea, hărnicia și statornicia hodișenilor și crezul lor de a nu popândi prin lume”.

Frumusețea portului și a cântecelor codrenești a depășit granițele țării. Prezent la evenimentele de la Hodișa, Norio Inagaki, cercetător de folclor de la Institutul de folclor din Tokio, a făcut înregistrări și însemnări cu privire la folclorul codrenesc, activitate pe care o va continua la Bârsăul de Sus, Cuța și Soconzel.

Lia Florica Nicoară

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 8, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to Asociația ”Codrenii” a reînviat la Hodișa tradiția Digăniei

  1. Felicitari di inima organizatorilor participantilor si oamenilor de buna credinta !!!

  2. Am fost profesor de matematica în perioada 1974-1979. Mă bucur de ce au făcut Hidoșenii, au fost cinci ani foarte interesanti. Am stat în gazdă la parintii lui Orha Dorel. Azi am aflat că a murit Dumnezeu sa-l ierte. 0745631396 viorelnegrea52@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.