Cea de-a cincea ediție a ”Nocturnei bibliotecilor”, și la Biblioteca Județeană Satu Mare

Vineri, 26 septembrie, Sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a găzduit manifestarea ”Nocturna bibliotecilor”, ajunsă la cea de-a  -cincea ediție. În fața unui numeros public cuvântul de bun venit a fost rostit de directorul Bibliotecii Județene, Lacrima Teocan Istrăuan. Ea a urat bun venit oaspeților la această frumoasă manifestare culturală și a făcut cunoscut programul serii. Moderatoarea manifestării a fost Paula Horotan.

DSC_0001În continuare Raluca Istrate a prezentat Proiectul ”Eu iubesc biblioteca”, un proiect care dorește să promoveze biblioteca și va avea o durată de câteva luni. Se adresează copiilor și tinerilor, de la preșcolari la liceenii de clasa a XII-a. Pe lângă activitatea de împrumut biblioteca oferă o serie de activități recreative. În cadrul atelierelor de origami se confecționează din hârtie diverse obiecte, cursuri literare gratuite, în timpul săptămânii ”Școala altfel”. Se are în vedere atragerea a cât mai mulți cititori, organizarea de concursuri literare dotate cu premii în cărți.

DSC_0015A urmat programul prezentat de Raluca Dumitru, elevă în clasa a VIII-a la Școala ”Constantin Brâncoveanu”, o fidelă cititoare a bibliotecii județene. Ea a participat la numeroase concursuri naționale. A înterpretat mai multe cântece din repertoriul ei printre care cea care îi este dragă, ”Ochii tăi”.

DSC_0003De la ora 21.00, Sala multimedia a găzduit o prezentare în legătură cu modalitățile de valorificare a colecțiilor speciale, domeniu în care sunt specialiști dr. Viorel Câmpean și Marta Cordea. Tot aici a fost organizat o expoziție de carte veche deosebit de atractivă.

”Biblioteca, lume de vis” a fost un program dedicat tot copiilor care au trebuit să execute un desen sub acest generic. A fost proiectat filmul ”Povești din Templul cunoașterii”, o frumoasă poveste despre pisicuța Daisy și cățelul Azorel. Din poveste copiii au aflat cun pot deveni cititori ai bibliotecii și la ce activități pot participa. Tot ei au ales noua mascotă a bibliotecii pe următorul an. Au fost realizate din hârtie avioane iar copii s-au întrecut în lansarea lor.

DSC_0008

DSC_0012Un punct de mare atracție a constituit-o evoluția surorilor Hermina și Ștefania Hotca, care au oferit un frumos recital. Ambele sunt eleve la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Proiectul ”Ștafeta poveștilor” este un proiect interjudețean a fost prezentat pe larg de prof. Aurelia Dumitru, documentaristă la Casa Corpului Didactic din Satu Mare. Ea a prezentat conținutul proiectului, scopul ei fiind acela de a apropia elevii de lectură și bibliotecă. O altă elevă, Mitrașca Rebeca din clasa a XII-a de la Liceul de Artă ”Aurel Popp” din Satu Mare a interpretat fragmente din muzica clasică, acompaniată de profesorul  Meszaros Gergely.

DSC_0020În jurul orei 21.30, dr. Robert Gindele de la Muzeul Județean de Istorie a prezentat rezultatele ultimelor descoperiri arheologice de la Medieșu Aurit, Malaia Kopania și Slatina din Ucraina. Marta Lobonț Pușcaș a prezentat catalogul obiectelor de ceramică prin care se dorește cunoașterea mai bine a acestui domeniu și atragerea a cât mai mulți vizitatori la muzeu.

DSC_0023

DSC_0021Conform programului, au evoluat membrii Cenaclului Alfazet, George Negrea și Raluca Dumitru. Cenaclul a fost înființat în anul 2007, ulterior și-a întrerupt activitatea și recent a fost reînființat avându-l ca mentor pe directorul adjunct al biblioteciim Robert Laszlo. Au urmat membrii trupei folk al cenaclului: Abel Varga – voce, Mureșan Paul – chitară, Tudor Vălean – chitară, Horea Popdan – chitară bas și Gabriel Florin Koka – tobe și voce.

DSC_0026Nocturna bibliotecilor s-a încheiat cu evoluția elevilor de la Școala de Arte din Satu Mare, îndrumați de directorul instituției, Florin Pop, au excelat cu muzica ușoară: Lucia Bura, Laura Erdös, Alesia Mândruț, Melinda Csajkos și Raluca Dumitru.

DSC_0033

DSC_0031

DSC_0034

DSC_0035Încheiat noaptea târziu, acest maraton cultural a însemnat un real câștig pentru cultura sătmăreană, a contribuit la o mai bună cunoaștere a Bibliotecii Județene pusă zi cu zi în slujba cititorilor. Manifestarea a fost un bun prilej de afirmare a tinerelor talente. Se speră că la anul, cum a spus directorul adjunct al bibliotecii, Robert Laszlo, să fie prezentat un program și mai atractiv. De asemenea a felicitat întregul colectiv al bibliotecii pentru efortul depus în organizarea acestei manifestări.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 27, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.