Ziua Internațională a Vârstnicilor, sărbătorită la Satu Mare

Marți, 30 septembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor, la Restaurantul Paloma din Satu Mare au fost sărbătoriți pensionarii membri ai Asociației Județene a Pensionarilor. Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Primăriei și Consiliului Județean Satu Mare, cu participarea a câtorva zeci de pensionari.

IMG_0074Sărbătoriții zilei au avut parte de o masă festivă și un bogat program artistic organizat cu participarea unor actori de la Teatrul de Nord Satu Mare și muzicieni de la Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti”. De asemenea au mai evoluat interpreții de muzică populară Angela Munteanu și Ghiță Blidar, precum și dansatori de la Palatul Copiilor Satu Mare.

IMG_0067

IMG_0081

Alături de pensionari s-au aflat oficialități locale și județene: prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, viceprimarul dr. Radu Roca, și directorul executiv al Casei Județene de Pensii Satu Mare, Eugenia Sabou. Cu această ocazie, ea a declarat: ”Data de 1 Octombrie a fost desemnată drept Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, fiind dedicată omagierii şi respectării celor vârstnici. Această frumoasă imagine a omului vârstnic aparţine conştiinţei noastre şi ea va trebui preluată şi de tânăra generaţie de astăzi, dăinuind ca un semn de nobleţe pentru persoanele de vârsta a treia.

Pentru tot ceea ce reprezentaţi pentru noi, conducerea Casei Judeţene de Pensii vă transmite cele mai alese gânduri de preţuire şi vă asigură de eforturile continue pe care le depune pentru a deveni un sprijin solid şi de încredere pentru dumneavoastră, cei care sunteţi în prim-planul preocupărilor noastre. La mulţi ani cu multă sănătate!”.

La buna reușită a evenimentului, o contribuție importantă a avut președinta Asociației Județene a Pensionarilor, Livia Haidu.

Redăm mesajul prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, adresat pensionarilor cu această ocazie:

IMG_0064”Cele mai sincere gânduri și sentimente mă cuprind atunci când particip la reuniunile dumneavoastră. Mă onorează invitația pe care o adresați Instituției Prefectului atunci când organizați un eveniment festiv sau când primiți delegații ale pensionarilor din alte județe ale țării. Întâlnirea de astăzi are însă cea mai importantă însemnătate! Sărbătoriți Ziua Internațională a Vârstnicilor, un omagiu adus pensionarilor din întreaga lume, inclusiv celor 82.000 de pensionari din județul Satu Mare.

Într-o societate care funcționează normal trebuie să ținem cont cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti proverbul ”Cine n-are bătrâni să-și cumpere”. Fiecare națiune trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. În România, Guvernul ține cont de aceste drepturi, dovadă fiind măsurile pe care le ia Executivul în vederea creșterii calității vieții pensionarilor. În 2013 și 2014 a crescut pensia medie lunară, fiind adusă la nivel cu rata inflației pentru prima dată în ultimii patru ani. Potrivit INS, pensia medie lunară a fost în trimestrul I al anului 2014 de 844 lei, mai mare cu 6,2% față de același trimestru al anului precedent. În județul Satu Mare peste 3.000 de pensionari s-au bucurat de creșterea veniturilor datorită aplicării indicelui de corecție.

Mai mult decât atât, Guvernul a decis în 2014 suplimentarea cu 9.000 a biletelor de tratament balnear pentru pensionari, o altă măsură binevenită pentru dumneavoastră.

Amnistia fiscală este și ea o măsură care vine în sprijinul pensionarilor, în județul Satu Mare au beneficiat deja de pe urma acesteia 29 pensionari, pentru alți peste 200 procedura este în curs de aplicare, în vreme ce pentru 3.000 de pensionari situația este în revizuire, conform datelor transmise de Casa Județeană de Pensii.

Scăderea TVA la pâine este și ea o măsură care vine în sprijinul românilor, în sprijinul pensionarilor cu venituri mici. Apoi, urmează reducerea TVA și la alte categorii de alimente.

Pentru guvernanții României este o datorie să se gândească la pensionari, să le ofere condiții mai bune de viață. Vă asigur că Executivul nu uită pe cei care 40 sau 45 de ani și-au făcut datoria față de țară și față de generația actuală.

Instituția Prefectului Satu Mare este alături de toți vărstnicii din județ. Contați pe toată deschiderea și sprijinul din partea mea și a instituției pe care o conduc.

La Mulți Ani, sănătate și toate cele bune!”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 30 septembrie 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.