Prof. Csintalan Csaba și-a lansat cartea ”Cercetarea de marketing adaptabilă mediului educațional pre-universitar”

Joi, 18 decembrie, în laboratorul de informatică al Școlii ”Dr. Vasile Lucaciu” a avut loc lansarea cărții ”Cercetarea de marketing adaptabilă mediului educațional pre-universitar”, autor prof. ec. Csintalan Csaba Ferenc, directorul instituției de învățământ. La lansare au participat consilierul Maskulik Csaba din partea Consiliului Local Satu Mare, prof. Adriana Dîngă de la Inspectoratul Școlar Județean, Felicia Hrihorișan, ofițer sociolog la ISJ Satu Mare, Vasile Nechita jurnalist la ”Informația Zilei”, prof. Carol C. Koka de la Actualitatea Sătmăreană și profesori ai școlii.

1După cuvintele de salut adresate invitaților, directorul Csintalan Csaba a făcut unele precizări privind motivele care l-au determinat să scrie această carte. Având o bogată experiență consideră că mai sunt multe probleme de pus la punct în învățământ, iar pentru decizii corecte, luate la timp, e nevoie fără îndoială și de o cercetare de marketing bine elaborată. ”Sistemul actual de educație pre-universitară, trebuie supus unei evaluări prealabile pornind de la mediul rural la cel urban de la unitate la unitate, respectiv de la ordinatorul de credite la managerul școlii”, a considerat autorul.

Inspectorul școlar prof. Adriana Dîngă a subliniat faptul că autorul în lucrarea sa reușește să identifice cauzele fenomenelor negative, vorbește despre necesitatea implicării tuturor factorilor educaționali, școală, inspectorat și părinți. Punctul forte al lucrării îl reprezintă chestionarele pe care le prezintă. Cartea vine în întâmpinarea unor nevoi în procesul de educație. Vorbitoarea a propus o colaborare mai strânsă cu autorul cărții pentru găsirea unor modalități concrete de soluționare a problemelor cu care se confruntă elevii problemă.

2Hrihorișan Felicia, ofițer sociolog în cadrul IPJ Satu Mare a făcut referiri la modul de elaborare a chestionarelor deoarece nu orice înșiruire de întrebări înseamnă și un chestionar valid. La întocmirea lor autorul trebuie să țină cont de informațiile și îndrumările specialiștilor în sociologie. Consideră că lucrarea prof. Csintalan Csaba este utilă și constituie un ghid teoretic dar și practic pentru cei care doresc să intreprindă o cercetare în domeniu.

Consilierul local Maskulik Csaba a transmis felicitările din partea dr. Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare, a spus că avem în față o carte unicat. Autorul ei merită felicitat deoarece puțini sunt profesorii care pe lângă activitatea didactică curentă întreprind și astfel de cercetări. Maskulik Csaba a transmis multă sănătate și succese în activitate.

4Profesorul Carol C.Koka a apreciat demersul editorial al prof. ec. Csintalan Csaba pornind de la afirmația istoricului Nicolae Iorga care spunea că: ”A scrie o carte înseamnă a face actul social al frumuseții și înțelepciunii”, fapt ce-l face și profesorul Csintalan Csaba, care pe lângă activitatea curentă de director găsește timp și pentru a face astfel de cercetări sociologice. Profesorul Carol C. Koka a remarcat aspectele din procesul instructiv educativ care merită supuse unei cercetări de marketing cum sunt: abandonul școlar, violența în școli, problema bacalaureatului, retribuirea cadrelor didactice, documentele profesorului, problema învățămntului cu frecvență redusă și multe altele.

3Despre problemele legate de polarizarea societății în bogați și săraci cu urmări nefaste asupra pregătirii școlare a vorbit jurnalistul Vasile Nechita, spunând că sunt categorii largi de tineri care renunță la învățătură din lipsa mijloacelor materiale. De aceea este nevoie de sprijinirea elevilor excepționali, pentru a nu exista o risipă de resurse umane. Este prin urmare nevoie de sprijinul societății, alocarea de burse și granturi până ce vor izbuti să stea pe picioare proprii.

În încheierea lansării, un grup de elevi ai școlii, coordonați de prof. Ana Zaharia, au oferit un frumos program de colinde.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 18, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.