A apărut noul număr al revistei ”Vitralii – Lumini și umbre”, a cadrelor militare în rezervă și retragere

Recent a apărut nr.21 al revistei ”Vitralii – Lumini și umbre”, publicație editată de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații. Revista dedică un număr important de pagini evenimentelor din decembrie 1989. Actualul număr se deschide cu un amplu editorial care a apărut în volumul ”Adevăruri necesare – Marota desconspirării securității” apărută sub redacția revistei mai sus amintite.

Vitralii-Revista-Veteranilor-SRISe încearcă să se spună adevărul despre rolul jucat de Securitate în epoca totalitară și să se apere onoarea și demnitatea unei categorii socio-profesionale pe nedrept supusă de 25 de ani oprobiului public. Părerea exprimată este ca CNSAS-ul trebuie să rămână o instituție menită să contribuie la cunoașterea corectă a istoriei recente a României, nu un instrument în lupta politică. Lozinca ”Securiștii-Teroriștii” a fost o lozincă nefericită și nedreaptă și a produs grave prejudicii unor categorii de lucrători ai acestei instituții, care nu au făcut altceva decât și-au servit patria.

Un interesant interviu publică col.(r) Grigore Predișor, interviu luat col.(r) Gheorghe Răbăcel, fost șef de stat major al Școlii de ofițeri a MI. Lui i se datorează evitarea unei confruntări de proporții între militarii Școlii de ofițeri activi nr. 1 a MI de la Băneasa și unitățile MapN.

Aspecte inedite din Timișoara din decembrie 1989, sunt prezentate de Gl. bg.(r) Nicolae Flore, fost șef al Serviciului de contraspionaj ”țări socialiste” din cadrul Securității Timiș care susține că revoluția a început atunci când un conducător de tramvai a oprit în imediata apropiere a bisericii unde slujea pastorul Tökés László, iar călătorii s-au alăturat enoriașilor care încercau să împiedice mutarea acestuia într-o altă parohie. Printre călători aflându-se și ”turiști”sovietici. Serviciile secrete din Ungaria au racolat de asemenea, un număr de cetățeni români de etnie maghiară cu sarcini precise.

Un jurnal al evenimentelor petrecute între 22-26 decembrie este publicat de Gl.(r) Alexandru Hasnaș, evenimente văzute din sediul central al Ministerului de Interne. Sunt pomenite numele a 25 ofițeri de securitate uciși la Sibiu, care nu aveau nicio vină. Tot despre evenimentele de la Sibiu scrie și avocatul Nicolae Ucă. Aflăm lucruri interesante din mărturiile unui fost procuror, martor și participant. Col.(r) Nicolae Tudosoiu a avut o ”discuție particulară” cu colonelul Aurel Dragomir, comandantul Școlii Militare de Ofițeri Activi ”Nicolae Bălcescu” de la Sibiu reușind să lămurească unele probleme mai puțin cunoscute ale evenimentelor de la Sibiu, cum ar fi distrugerea sediilor Miliției și a Securității, soldate cu uciderea unor cadre. Aceste fapte sunt puse pe seamna unor neprofesioniști, abuzuri și indivizi dornici de răzbunare.

Tot despre ”turiști” sovietici scrie și colonel (r) Ioan Untaru. Turiști care, în județul Olt, nu prea erau interesați de obiective turistice ci mai degrabă de cele militare. Spre deosebire de Sibiu, la Craiova incidentele tragice au fost evitate datorită respectului reciproc dintre unitățile MapN și MI, susține col.(r) Ioan Untaru.

Ne-a mai reținut atenția articolul ”Diviziunea Apărarea Constituției” inclusă în organigrama Serviciului Român de Informații, cu competențe în domeniul extremismul politic, etnic și religios, material ce aparține Gl.bg.(r) Vasile Malureanu, ”Amiral fără caracter”, de col.(r) Ioan Burdulea, ”CNSAS- Inchiziția secolului al XXI-lea” de colonel Liviu Găitan.

La rubrica Semnal editorial, sunt prezentate două interesante volume apărute recent, primul scris de Gl. (r) prof. univ. dr. Traian Valentin Poncea, ”Istorie, geopolitică și spionaj la Dunărea de Jos: serviciul de spionaj din Bulgaria și problema Cadrilaterului: istoric, evoluție și acțiuni în spațiul românesc”. A doua lucrare aparține jurnalistului britanic Gordon Corera, ”MI 6 – adevăruri ascunse despre istoria serviciilor secrete britanice”.

Doritorii pot achiziționa revista ”Vitralii” de la sediile sucursalelor Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații și prin librăria online www.semneartemis.ro, iar în format electronic revista poate fi citită pe www.virgoebooks.com.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 18, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.