Grigore Vieru, poetul Basarabiei și al tuturor românilor ar fi împlinit pe 14 februarie 80 de ani

Cu 80 de ani în urmă, la 14 februarie 1935, în satul Pererîta din județul Hotin (România Mare) se năștea marele poet de mai târziu al Basarabiei și al tuturor românilor, Grigore Vieru. El își are obârșia în familia unor țărani români harnici și evlavioși, Pavel și Eudochia.

grigore-vieruA urmat școala generală în satul natal iar liceul în orașul Lipscani. S-a înscris apoi la Institutul Pedagogic ”Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Filologie și Istorie. A dat dovadă de serioase înclinații poetice încă din timpul facultății când a publicat o plachetă de versuri pentru copii, ”Alarma”. După absolvirea facultății s-a angajat ca redactor la mai multe reviste. După 1960 a fost redactor la revista ”Nistru”, apoi la Editura ”Cartea Moldovenească”. I-a apărut între timp celebra carte pentru preșcolari, cu titlul ”Albinuța”.

Anul 1968 a fost considerat un an de cotitură în creația poetului. I-a apărut volumul de versuri ”Numele tău”, considerat de critica literară ”cea mai originală apariție poetică”, care a devenit obiect de studiu la cursurile universitare. Grigore Vieru a dedicat în acest volum mai multe poeme poeților români Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Constantin Brâncuși, Nicolae Labiș și Marin Sorescu.

Visul lui Grigore Vieru de a trece Prutul, la care a visat viața întreagă, s-a realizat în 1973. Atunci a făcut parte dintr-o delegație de scriitori sovietici. În cursul vizitei a avut întâlniri cu poeți români și a vizitat mănăstirile din nordul Moldovei. În 1974 a vizitat din nou România, în special Transilvania, însoțit de poetul Radu Cârneci. În 1988 i s-a acordat cea mai prestigioasă distincție internațională, ”Diploma de Onoare Andersen”, și i-au apărut mai multe cărți dintre care amintim: Versuri pentru toate vârstele (1965); Poezii de seama voastră (1967); Bărbații Moldovei (1968); Duminica cuvintelor (1968); Abecedarul (1970); în colaborare cu Spiridon Vangheli; Trei iezi (1972); Mama (1975); Un verde ne vede (1976).

Grigore Vieru a jucat un rol important în mișcarea națională din Basarabia. Prin textele sale, inclusiv cântece, a contribuit la deșteptarea conștiinței naționale. A fost unul din fondatorii Frontului Popular din Moldova. A fost printre fruntașii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989, când a votat cu entuziasm ca limba română să devină limbă oficială cu ortografie latină. Tot atunci a obținut aprobarea de a publica săptămânal ”Literatura și arta” în grafie latină. Un fapt mai puțin cunoscut este acela că în toată Moldova Sovietică nu existau mașini de scris cu litere latine.

Nici încercarea de a procura o mașină de scris cu litere latine la București nu a avut succes. L-a ajutat preotul Vasile Tepordei, care i-a oferit literele tăiate de la propria mașină de scris, care apoi au fost sudate la Chișinău, la o mașină de scris în locul celor chirilice. Mai amintim că Grigore Vieru a refuzat să scrie versurile și muzica la un nou imn, în locul imnului de stat ”Deșteaptă-te române”. ”Dreptatea istorică va blestema poeții și compozitorii care vor îndrăzni să ridice mâna asupra Imnului Național Deșteaptă-te române”, a scris Grigore Vieru în ”Literatura și arta”.

Marele poet basarabean și poetul Grigore Vieru a decedat la 18 ianuarie 2009, după ce în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009 a suferit un grav accident de circulație. A fost înmormântat în cimitirul central din strada Armeană din Chișinău. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Cruce. Grigore Vieru rămâne în conștiința noastră a românilor ca ”un poet mereu sensibil la tremuratul inimii și la zbuciumul timpului… reprezintă o școală poetică, în care poezia este chiar viața și sufletul omului”.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 11, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.