225 de publicații, prezentate la cea de-a XVI-a ediție a ”Anului Editorial Sătmărean”

Luni, 23 februarie, la Restaurantul Poesis din Satu Mare a avut loc cea de-a XVI-a ediție a ”Anului Editorial Sătmărean”, manifestare la care au fost prezentate 225 de publicații, dintre care 156 de cărți ale autorilor sătmăreni și 63 de publicații seriale, apărute în anul 2014.

DSC_0123La eveniment au participat: prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici și prof. univ. dr. Gavril Ardelean, prorectorul Universității ”Vasile Goldiș”.

Moderatoarea evenimentului a fost directoarea Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Teocan care a prezentat oficialitățile și a mulțumit Consiliului Județean Satu Mare pentru sprijinul financiar și material dat în organizarea evenimentului.

DSC_0144În cuvântul său, prefectul județului Satu Mare, dr.Eugeniu Avram a subliniat că asistăm la un eveniment cultural deosebit când sunt trecute în revistă tot ce s-a scris în decursul unui an în județul Satu Mare. ”Constatăm cu bucurie că scriitorii sătmăreni au realizat multe lucrări valoroase, au dat dovadă de multă hărnicie. Anul editorial este un prilej de mare bucurie”, a spus prefectul. Eugeniu Avram a urat tuturor autorilor cât mai multe prezențe în următoarele ediții ale anului editorial.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef a arătat că acțiunea de astăzi (23 februarie) este o adevărată sărbătoare a cărții. În anul care a trecut am fost martorii unor apariții editoriale importante, de la cartea de poezie la cartea științifică universitară, sunt prezente numeroase cărți din toate domeniile, de asemenea reviste de înaltă ținută. Manifestarea a devenit deja tradițională în spectrul cultural sătmărean. Catalogul editat cu acest prilej, este un ghid al autorilor sătmăreni și al operelor lor, o imagine a spiritualității acestor locuri. Adrian Ștef a făcut referire și la viitoarea clădire a Bibliotecii Județene Satu Mare, care se va edifica pe strada Mihail Kogălniceanu.

DSC_0120Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a transmis un cuvânt de salut din partea primarului municipiului dr. Dorel Coica, care susține întotdeauna Biblioteca Județeană cu tot ce poate. Marcela Papici i-a felicitat pe organizatorii evenimentului, pe cei care au susținut financiar și nu în ultimul rând pe autorii sătmăreni.

Profesorul universitar dr. Gavril Ardelean a vorbit despre colaborarea foarte strânsă dintre Universitatea ”Vasile Goldiș” și Biblioteca Județeană Satu Mare, colaborare care se face pe baza unui protocol. Ideea a ”Anului editorial sătmărean” va fi preluată și de către Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare.

DSC_0122Biblioteca sătmăreană primește anual un număr important de cărți, circa 100, din partea Universității de Vest ”Vasile Goldiș”. Universitatea colaborează cu Biblioteca Județeană și din punct de vedere al cercetării științifice.

Lista premiilor acordate de Biblioteca Judeţeană Satu Mare cu ocazia “Anului editorial sătmărean 2014”:

DSC_0142

DSC_0143

DSC_0145

DSC_0147Secţiunea Literatură

Proză:

Ştirbu Loredana – „Secretul domnişoarei”

Elek György – „Hosszufeny”

Curpaş Teodor – „Oameni şi fapte”

Poezie:

Simonfy József – „A mélység visszanéz”

Jánk Károly – „Öreg árnyék : versek”

Critică:

Nistor Ioan – „Aurel Gurghianu : Poezia cotidianului”

Traduceri:

Pop Felician pentru traducerea volumului „Reb Áncsli és más Avasi zsidókról szóló széphistóriák = Reb Ancili şi alte povestioare despre evreimea Oaşului” scris de Markovits Rodion

Secţiunea Istorie locală:

Câmpean Viorel, Şichet Voicu – „200 de ani de la zidirea bisericii din Tătăreşti : Omagiu slujitorilor şi credincioşilor săi”

Fazekas Lóránd – „Ódon sírkertek ösvényein : A Szatmár megyei magyar temetők kultúrtörténeti értékei: tumbák, fejfák, címeres nyughelyek”

Molnar Doina – „Povestiri şi legende toponimice”

DSC_0149

DSC_0140

DSC_0150

DSC_0148 Secţiunea Cartea științifică

Ştiinţe umaniste:

”Cu şi despre Gheorghe Dragoş” editor Clara-Liliana Dragoş

„Téli ünnepi népszokások és néphagyományok : a református magyaroknál és más felekezeteknél Szatmárban” editor Végh Balázs Béla

Kiss Kálmán – „Túrterebes földrajzi neveinek története”

Ştiinţe aplicate:

Cziker András – „Industria electroenergetică la 110 ani de existenţă în Carei = A villamos energia ipar 110 éves nagykárolyban”

Secţiunea Religie

Grigorean Mihaela. – „O hermeneutică transdisciplinară a Evangheliei după Toma”

Ardai László Attila – „Krisztust hirdessük : Vasárnapi és ünnepnapi homíliák”

preot dr. Boloş Cristian – „Pe urmele Părintelui Arsenie Boca : Reflecţii”

2

DSC_0151

DSC_0139

DSC_0137

carti4Secţiunea Biografii:

Porumbăcean Claudiu, Viorel Câmpean – „Caietele liberale sătmărene : Ştefan Benea”

Csirák Csaba – „Adler Kaba élete és lágergrafikái = Life and Camp Drawings of Kaba Adler”

Secţiunea Edituri sătmărene:

Editura Citadela, Aurel Pop director

Secţiunea Reviste:

Revista Acolada, Radu Ulmeanu director general

Redacţia ziarului Szatmári Friss Újság pentru almanahul aniversar „A Szatmári Friss Újság Jubileumi Évkönyve 2015”

carti3

carti2Secţiunea Audio-vizual:

Ţineghe Adrian – „Dintr-un vis de floare-albastră : Recital de poezie şi muzică”

Secţiunea In memoriam:

Scriitorul, gazetarul Ilie Sălceanu

Scriitorul, filologul, profesorul, omul de cultură Bura László

Omul de cultură, profesorul, gazetarul Ioan Gavrilaş

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 23, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.