La Sala multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc un dublu eveniment editorial

Marți, 3 martie, în Sala multimedia a Bibliotecii Județene, a avut loc lansarea de carte a volumului de versuri ”Gânduri, Rânduri” al profesoarei Lia Gabriela Koka și al volumului ”Cenaclul literar Afirmarea. Cronici de cenaclu și antologie” al profesorului Carol C. Koka, ambele cărți fiind apărute la Editura Inspirescu.

DSC_0191Moderatoarea evenimentului a fost directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan, care a adresat un cuvânt de salut invitaților și i-a prezentat pe membrii prezidiului: consilierul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Felician Pop, fostul director al Bibliotecii Județene și omul de cultură Voicu D. Rusu, și directorul Editurii Inspirescu, George Terziu. În sală au mai fost prezenți jurnalistul și președintele Cenaclului ”Afirmarea”, Ioan Anițaș, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Laszlo Robert, prof. dr. Alexandru Zotta, dr. Viorel Câmpean, col. (r) Voicu Șichet, prof. dr. Ovidiu T. Pop, precum și numeroși membri ai Cenaclului literar ”Afirmarea”.

DSC_0200În cuvântul său Voicu D. Rusu a apreciat activitatea scriitoricească a profesorului Carol C. Koka, care și-a lansat cea de-a șasea carte. Cartea ”Cenaclul literar Afirmarea, cronici și antologie 2014” trece în revistă activitatea cenaclului pe anul trecut. Este o carte document care va vorbi peste ani de fenomenul literar sătmărean. Voicu D. Rusu a apreciat în primul rând rigoarea consemnărilor despre activitatea cenaclului. Cuvinte de laudă au fost rostite și la adresa poeziilor din cartea ”Gânduri, Rânduri” a profesoarei Lia-Gabriela Koka. ”Tatăl și fiica sunt membrii unei familii de intelectuali autentici. Este o carte cu o poezie matură, cu substanță ce reprezintă un univers de un lirism feminin și foarte divers. În creația poetei se impune adâncirea tematicii”, a spus Voicu D. Rusu.

DSC_0197Felician Pop a arătat că asistăm la un debut matur, poeta folosește în poeziile sale cuvinte frumoase scrise cu multă sensibilitate, care dau o adevărată lecție de viață. Poeta ne invită într-un univers aparte. ”Este o lucrare de licență poetică”, a spus Felician Pop. Despre maturitatea poetei, în cele ce scrie, a vorbit și George Terziu care a spus că ”o imaginează pe autoare tânără și la 60 de ani. Volumul ei de poezie conține sentimente filtrate prin simțul rațiunii. Nimic nu e în plus, nici în minus în poezia autoarei”, a spus George Terziu.

DSC_0213Cartea care se referă la activitatea Cenaclului Afirmarea a fost de asemenea bine primită. Felician Pop a spus că este o carte document, foarte importantă. După modelul ei și alte cenacluri din țară au luat exemplul editării de cronici și antologii. ”Cartea profesorului Carol C. Koka este o inovație, ședințele cenaclului sunt tratate integral și surprind spiritul cenaclului”, a spus George Terziu.

DSC_0224Din sală au mai vorbit poetul Gheorghe Crețu, Livia Mărcan, Claudiu Govor, Mihai Sas, Bărbuș Vasile-Crățu, Ioan Sălăjanu. Toți vorbitorii i-au felicitat pe autori și le-au urat noi succese în activitatea pe care o desfășoară. În final autorii au acordat autografe.

Lia Nicoară

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 3, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to La Sala multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc un dublu eveniment editorial

  1. Felicitari dnei prof.Lia-Gabriela Koka pentru pasul facut. Mult succes in continuare.
    Ioan Nistor

  2. Si pe aceasta cale multumesc familiei Koka pentru munca de istorici literari a acestor locuri !Cine face istorie ramane in istorie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.