Mark Voinescu a debutat sâmbătă la Cenaclul Afirmarea

Sâmbătă, 2 martie, la Muzeul de Artă a avut loc o nouă şedinţă a Cenaclului Afirmarea, coordonat de poetul Ion Bala. Pe ordinea de zi s-a aflat lectura prozei scurte, în debut absolut, intitulată “Nasicornul”, creaţie a tânărului Mark Voinescu, de 19 ani, elev la Colegiul Tehnic "Traian Vuia”.

DSCN0042

Autorul a fost prezentat de Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Cuturii Tradiţionale. Mark Voinecu este la început de drum în ceea ce privește scrisul, iar până acum nu a publicat nimic. Cenaclul îşi împlineşte rostul și prin faptul că oferă tinerilor posibilitatea de afirmare. Povestirea “Nasicornul” abordează viața, problemele cotidiene și lumea plină de frustrări a doi tineri care au decis să-şi pună capăt zilelor aruncându-se în faţa trenului.

Referitor la povestirea lecturată, poetul Ion Bala l-a felicitat pe tânărul autor pentru curajul de a aborda o temă atât de sensibilă. În esenţă, este un text consecvent, cu mici scăpări. Bala i-a recomandat o mai mare atenţie la alegerea numelor personajelor. Poetul Gheorghe Cormoş a remarcat unele asemănări ale textului citit cu pasaje din romanul lui Molnar Ferenc, „Băieţii de pe strada Pal”. Francisc Balogh a remarcat abordarea de către autor a unei teme de mare actualitate, reuşind să realizeze un fel de autoanaliză, păstrând o linie distinctă între artistic şi comercial. Poeta și artista plastică Iulia Olaru s-a declarat mulţumită de exploatarea la maxim a situației dramatice în text.

„Prezenţa tinerilor cu creaţii proprii la cenaclu este un lucru îmbucurător”, a remarcat la rândul ei poeta Loredana Ştirbu. Povestirea degajă căldură, maturitate în exprimare însă în unele locuri a fost remarcat “limbajul de mahala”. În text au fost integrate şi legende istorice. Loredana Ştirbu i-a recomandat autorului ca după un anumit timp să-şi revizuiască textul. Profesorul Teodor Curpaş și-a exprimat satisfacţia că a meritat să fie prezent la această şedinţă deoarece a audiat un text de certă valoare. Scriitorul Ion Marin Chiorean s-a declarat mulţumit de seriozitatea de care a dat dovadă autorul, remarcând faptul că limbajul folosit este un limbaj propriu tinerilor.

Editorul şi omul de cultură George Terziu s-a alăturat aprecierilor făcute de antevorbitori. A remarcat faptul că predomină dialogurile interioare şi nu cele reale, autorul reuşind să facă o călătorie a observatorului pe verticală. S-a apelat în schimb la prea multe personaje, ceea ce a atras recomandarea de a se acorda o atenţie mai mare la cât se explică, textul aflându-se în pericol dacă se explică mai mult decât trebuie. În final, Felician Pop a considerat ca un lucru pozitiv faptul că autorul nu a urmărit să relateze lucruri dinainte aranjate, și că ne aflăm, fără îndoială, în faţa unui prozator autentic, de viitor.

Momentele muzicale au fost furnizate de tânărul interpret de folk George Negrea şi de solista de muzică populară Angela Munteanu. În sală, în afară de cei deja menţionaţi, au mai fost prezenţi:  Camelia Perşa, Lia-Florica Koka, Claudiu Pop, Ioan Vescan, Mare Rodica, Cuc Rodica, Carol C. Koka şi Vlad Doroş.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 3, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *