7 aprilie 2015: Ziua Mondială a Sănătăţii, pe tema siguranței alimentației

După cum informează  Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

alimentatieTema pentru Ziua Mondială a Sănătății 2015 este Siguranța Alimentaţiei, o temă de maximă importanță atât pentru populație, industria alimentară, alimentația publică, societăți civile, sectorul privat etc. cât și pentru guvernele tuturor țărilor.

Se dorește ca guvernul să îmbunătățească siguranța alimentaţiei (prin campanii de sensibilizare a publicului și asigurarea tuturor măsurilor necesare pentru siguranța alimentației), precum şi încurajarea consumatorilor să se asigure că alimentele din farfuria lor sunt sigure: să pună întrebări, să urmeze sfaturile de igienă, să verifice etichetele, atât în privința termenului de garanție cât și în cea a compoziției și adaosurilor folosite (conservanți, coloranți, arome, intensificatoare de gust, substanțe modificatoare a consistenței etc.).

Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acțiune al sănătății publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecție alimentară sau alte boli acute sau cronice transmisibile prin alimente.

La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului.

Toţi cei implicaţi în lanţul alimentar, de la fermieri, producători şi până la vânzători sau consumatori, au responsabilităţi majore în domeniul siguranţei alimentaţiei. Ziua Mondială a Sănătăţii din 2015 este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea tuturor acestor categorii de persoane cu privire la importanţa siguranţei alimentaţiei, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte.

Cele cinci mesaje cheie pentru siguranţa alimentaţiei, concepute de OMS sunt următoarele:

1. Păstraţi curăţenia

2. Separaţi alimentele gătite de cele crude

3. Tratați termic cât mai bine alimentele gătite

4. Păstraţi alimentele la temperaturi sigure

5. Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure.

În România, pentru celebrarea Zilei Mondiale a Sănătăţii s-a ales sloganul

„De la fermă până în farfurie,

Mâncarea sigură să fie”.

Vă recomandăm să folosiți prilejul perioadei Sfintelor Sărbători de Paști pentru a aprofunda considerentele sus-amintite, ca ospățul tradițional legat de sărbătorire să vă aducă numai bucurii, fără probleme. Acționați zilnic pentru siguranța alimentației, începeți încă de azi. Nu uitați: Cunoaștere = Prevenire.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 6, 2015. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *