TVA va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, inclusiv la servicii de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta. Decizia premerge cu şase luni reducerea generală a TVA la 20%.

alimenteVictor Ponta a precizat că prin reducerea TVA la alimente, cota medie a acestei taxe ajunge la 17,5%, mai mic decât nivelul TVA din statele Uniunii Europene din vecinătatea noastră. „Au existat consultări cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Nu o să ne aşteptăm la foarte multe felicitări, dar este important că au înţeles strategia noastră pe termen mediu şi lung”, a spus premierul adăugând că reducerea era unul ultimul obiectiv major al programului de guvernare.

Ponta a spus că pe primul trimestru există deja încasări suplimentare la bugetul de stat de 5 miliarde de lei, adică exact nivelul estimat al impactului reducerii TVA la alimente. „Nimeni nu poate spune că este o aventură. Este o măsură sustenabilă din punct de vedere economic”, a declarat şeful Guvernului.

Reducerea va fi resimţită rapid de către populaţie, în condiţiile în care ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare la români este de 32%, peste media europeană. Un alt avantaj este faptul că se estimează o creştere a numărului de locuri de muncă fiscalizate în agricultură şi în industria agroalimentară. „Ne menţinem intenţia ca de la 1 ianuarie 2016 să fie redusă întreagă taxă pe valoare adăugată la 20%”, a mai spus primul-ministru.

Romaniatv.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 8, 2015. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.