Pe 2 mai la Ștrandul Termal din Tășnad are loc deschiderea sezonului estival

Primăria Orașului Tășnad, Consiliul Local al Orașului Tășnad și Casa de Cultură Tășnad și îi invită pe sătmăreni sâmbătă, 2 mai 2015, de la ora 19.00 la Ștrandul Termal la deschiderea sezonului estival.

Deschidere_sezonOrganizatorii au pregătit cu această ocazie concerte susținute de Denisa Vasile, Synergy, Patricia Balaj, Elegant și Deepcentral.

Orașul Tășnad a fost atestat și confirmat ca Stațiune Turistică de interes local, prin Hotărârea Guvernului nr. 417 din anul 2000. Stațiunea este situată la 2 km de oraș. Încă din anul 1978 în zonă, cu ocazia unor prospecțiuni geologice o sondă a interceptat la adâncimea de 1.354 m, un strat acvifer termal cu ape mineralizate de 9 mg/l având temperatura de 72o grade. Astfel a luat ființă o zonă de agrement și un ștrand termal cu un camping care cuprindea mai multe căsuțe, utilizate în anotimpul cald, din mai până în octombrie, dar și cu posibilitatea de cazare în gospodăriile private în spațiile excedentare.

statiune 1La început a existat un singur bazin apoi s-au construit încă două, din care unul pentru copii. Volumul acumulat de apă termală de circa 40o grade s-a ridicat la 1.400 metri cubi. Hotelurile au apărut după anul 2005. Au fost amenajate și căsuțe de camping dar s-a creat și posibilitatea de cazare în corturi cu o capacitate de 320 de locuri. În anul 2012 capacitatea de cazare s-a ridicat la 1.260 de locuri.

staiuneDin punct de vedere geografic, stațiunea Tășnad este situată în zona de contact dintre Câmpia Pirului și Câmpia Săcășeni cu Dealurile Viișoarei și valea pârâului Cehal. Distanțele la care se află principalele orașe de stațiunea Tășnad sunt: Satu Mare 45,2 km, Zalău 58,2 km, Oradea 123,4 km, Cluj-Napoca 141,8 km și Baia Mare 127,3 km.

staiune 2Apa termală este captată prin intermediul unei sonde de 1.354 m. Analizele au arătat că apa prezintă o mineralizare de 9.846,3 mg/t și este recomandată pentru cure externe în cazuri de reumatism degenerativ, afecțiuni neurologice periferice cronice, în afara proceselor inflamatorii și ginecologice, afecțiuni postraumatice, boli profesionale, endocrine sau de metabolism.

statiune 3

statiune 6În perimetrul localității sunt o serie de obiective turistice naturale legate de lacurile de tip iaz, zona Dealului Tășnad-Dealul Puiului, Pădurea Predului, Valea Neagră. Printre obiectivele turistice se numără Catedrala ortodoxă, biserica reformată ce datează din 1476, biserica romano-catolică, reconstruită din 1903.

statiune 5Muzeul orășenesc Tășnad a fost amenajat în 1978 în conacul Cserei Fischer ce datează din 1771 și biserica greco-catolică din 1993. Un alt obiectiv este Monumentul Soldatului Român. Prima mențiune scrisă a Tășnadului datează din anul 1021. Localitatea este așezată pe o colină de 220 m. În anul 2011 populația localității era de 8.631 locuitori, din care români 49,46%, maghiari 34,79%, romi 11,03%. După religie, ortodocși 47,96%, reformații 25,61%, romano-catolicii 17,81%, greco-catolici 2,69%. În cadrul Muzeului orășenesc există o expoziție etnografică în care sunt expuse piese care atestă apartenența din acest punct de vedere a Tășnadului la zona Codru.

muzeuÎn fiecare an la 15 august se sărbătorește Ziua Orașului Tășnad. Hotelurile de aici, Biamin, Marissia, Alystra oferă foarte bune condiții de cazare. La deschiderea sezonului stațiunea Tășnad întâmpină turiștii cu noi dotări. O nouă bază sportivă care cuprinde un teren de tenis de câmp, terenuri de baschet, handbal și minifotbal. Și copii vor avea la dispoziție un nou teren de joacă.

Stațiunea Tășnad este vizitată de tot mai mulți turiști. Anul trecut numărul lor a trecut de 252.000. Cei mai mulți sunt din județele învecinate, dar crește și numărul turiștilor din județele mai îndepărtate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 30, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *