Consilierul județean Adrian Cozma: Satu Mare va deveni groapa de gunoi a Clujului

În dispreţ total pentru locuitorii acestui judeţ şi ajunşi la fundul sacului, după ploaia de sărbători şi festivaluri cu iz electoral, liderii Consiliului Judeţean dau din nou măsura spiritului gospodăresc care i-a  caracterizat în ultimii trei ani.

groapa de gunoiÎn şedinţa de marţi, 26 mai 2015, consilierilor judeţeni le-a fost prezentată spre aprobare, una dintre cele mai ”avantajoase” afaceri pentru Satu Mare, în opinia preşedintelui Adrian Ștef, respectiv preluarea gunoiului municipiului Cluj la Groapa de gunoi de la Doba, pentru o perioadă provizorie. Se trâmbiţează sus si tare doar suma ”astronomică” care va intra în bugetul judeţului, 5,6 milioane lei+ TVA, ignorându-se criminal, impactul pe care această operaţiune l-ar avea asupra mediului şi a locuitorilor acestor zone. Este greu de înțeles interesul maxim al președintelui Consiliului Judetean pentru acest contract murdar, la propriu, în condițiile în care ar mai exista multe alte posibilități, turistice sau culturale, de promovare a județului Satu Mare.

Tocmai de aceea, sătmărenii trebuie să afle că în schimbul acelei sume ”exorbitante”, 40 de camioane cu gunoi și deșeuri menajere vor intra în județul Satu Mare, în fiecare zi, 6 zile pe săptămână, la un calcul simplu, 240 de camioane săptămânal. Un alt aspect care nu îl pomenesc cei care îmbrățișează această mare pleașcă căzută pe capul sătmărenilor este traseul pe care îl vor parcurge pe teritoriul județului Satu Mare, aceste camioane pline cu gunoaie. Ele vor parcurge o distanță de aproximativ 18 km pe raza localităților Mădăras și Gelu, un traseu având unul dintre cele mai distruse drumuri din județ, tot din cauza unor astfel de activități și care de trei ani așteaptă să fie reparat. Evident, drama locuitorilor acelei zone, cărora le vor trece pe sub geamuri 240 de camioane pline cu gunoaie săptămânal, nu contează pentru organizatorii de festivaluri și simpozioane. De parcă n-ar ajunge faptul că suntem codașii țării din aproape toate punctele de vedere, în scurt timp vom ajunge, datorită actualei conduceri a județului, groapa de gunoi a NV României. Nu ajunge că lipsesc investițiile care aduc locuri de muncă, că nu avem infrastructura adecvată vremurilor actuale și că nivelul salariilor este la limita inferioară, mai trebuie să ajungem și cea mai murdară zonă a țării din cauza lăcomiei și iresponsabilității celor care conduc județul.

Suntem datori să cântărim atent astfel de decizii, să nu ignorăm avantajele materiale actuale pe care le-ar putea aduce, dar nici să nu fim indolenţi în privinţa impactului pe care le-ar putea avea pe termen lung asupra vieţii fiecăruia dintre noi. O astfel de decizie nu se ia pe genunchi, orbiți de câştiguri facile şi ameninţaţi că ne-o ia altcineva înainte, ci după calcule riguroase şi responsabile, cu consultarea tuturor celor implicați.

Consilier județean 

Adrian Cozma

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 28, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *