Prozatorul Dan Marius Cosma și-a lansat cel de-al șaselea roman, ”Anotimpul amăgirii”

În sala multimedia de la Biblioteca Județeană Satu Mare, joi, 4 iunie, cunoscutul prozator sătmărean Dan Marius Cosma și-a lansat romanul ”Anotimpul amăgirii”, apărut la Editura Citadela. Moderatoarea evenimentului a fost directorul instituției gazdă, Lacrima Teocan Istrăuan. Aceasta a vorbit despre bucuria pe care o încearcă toți angajații bibliotecii atunci când Dan Marius Cosma, și el bibliotecar, își lansează o nouă carte. Este al șaselea roman al autorului prin care demonstrează că având legătură cu altele două anterioare, va forma o trilogie.

DSC_0001Drd. Marta Cordea, care este și lectorul cărții, a menționat că Dan Marius Cosma este un bibliotecar de excepție, care își scrie cărțile din plăcere, este ”o pasăre rară” în peisajul bibliotecilor. Periodic el surprinde pe toată lumea cu noi și reușite încercări literare. Pe zi ce trece are tot mai mulți admiratori. Dă dovadă de o solidă cultură generală. Într-un cuvânt este un model pentru toți bibliotecarii. Personajul romanului este bine conturat și își trăiește cu demnitate dezamăgirile. Scriitorul nu se sfiește să introducă în cartea sa animozitățile orașului în care trăiește personajul principal. El își găsește refugiul la masa de scris, la locul de creație, ce ne duce cu gândul la însuși autorul romanului.

Gheorghe Gheorghiade a rememorat câteva date biografice ale autorului. A vorbit apoi despre personalitatea multilaterală a lui, el fiind deopotrivă și un foarte bun pictor. Dan Marius Cosma recunoaște că a dorit totdeauna să devină scriitor, cele 9 cărți ale sale sunt o dovadă că visul i s-a împlinit întocmai. Meritul lui ca scriitor este că reușește să surprindă și unele probleme ale societății de astăzi, inclusiv problematica iubirii sau înstrăinarea cuplurilor la un moment dat. Nu lipsește nici tema înțelegerii greșite a religiei, domeniu în care face apel la Emil Cioran. Gheorghe Gheorghiade a remarcat faptul că Dan Marius Cosma nu a atins încă apogeul creației sale, în mod sigur vor urma și alte cărți valoroase.

DSC_0003Voicu D. Rusu a menționat că are argumente serioase ca să recomande cartea lui Dan Marius Cosma. Personajul principal se confundă cu autorul însăși. El demonstrează în tot ce scrie că are har ca scriitor. Romanul este o oglindă a sufletului autorului. Romanul ”Anotimpul amăgirii” are indiscutabil un conținut incitant, mare păcat că astăzi se citește atât de puțin. Rusu D. Voicu a tras niște concluzii deosebit de interesante cu referire la statutul celui care se încumetă să scrie. În primul rând din scris cei mai mulți autori nu au șansa să câștige bani. Apoi este mare păcat că unii scriitori se dușmănesc, se ceartă, deși este loc pentru toată lumea să-și demonstreze talentul. În încheiere Voicu D. Rusu l-a felicitat pe Dan Marius Cosma pentru cartea sa și i-a urat succes pe mai departe.

Despre scriitorul ”de la poalele codrului”, Dan Marius Cosma a mai vorbit poetul Ioan Andreica. A remarcat că autorul integrează în mod magistral multe elemente din viața de fiecare zi din zona sa natală. Sacrifică timp și chiar propria-i persoană pentru a da la iveală un roman reușit. Este polivalent, scrie, pictează, este și bibliotecar. Prezentul roman este o continuare a altor două romane. Chiar și modul de scriere demonstrează acest lucru. Surprinde aspecte cotidiene, un mare merit fiind și acela că a reușit să dozeze bine structura romanului. Personajele lui se mișcă într-un spațiu mare. Poetul Ioan Andreica i-a recomandat autorului să frecventeze cenaclurile literare care activează cu succes la Satu Mare.

DSC_0007Editorul cărții care a apărut într-o realizare impecabilă, drd. Aurel Pop a recunoscut că a primit cu bucurie editarea acestui nou roman al lui Dan Marius Cozma. El are loc cu prisosință într-o istorie a literaturii sătmărene, între cei 51 de prozatori sătmăreni. O astfel de lucrare se află în lucru, este gata în proporție de 65%. Rămâne problema finanțării acestei lucrări, dar tot editorul Aurel Pop a precizat că există speranțe în găsirea unor sponsori. Sătmărenii sunt buni cititori, interesați de literatură, lucru demonstrat și cu ocazia Expoziției ”Fabricat în Satu Mare”. Standul Editurii Citadela a fost un punct de interes, 70% din cărțile prezentate au avut ca autori scriitori sătmăreni.

A mai luat cuvântul scriitorul și editorul George Terziu. El a adresat îndemnul către Dan Marius Cosma să scrie mai departe, deoarece scrie bine. L-a asemuit cu un alt bibliotecar, Emil Lungeanu, care dintr-un salariu de 900 de lei a reușit în ultimii ani să editeze zeci de cărți. Felicitări și cuvinte de admirație au fost rostite și de poetul Gheorghe Crețu iar poetul Ioan Sălăjanu a citit la adresa autorului două epigrame.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 4, 2015. Filed under Cultură-Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *