Proprietarii de terenuri pot fi înscriși gratuit în sistemul național integrat de cadastru

În sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc luni, 22 iunie o conferință de presă susținută de prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamás și șeful Serviciului Juridic, Cosmin Dorle. Conferința a avut ca scop prezentarea răspunsului Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice referitor la unele propuneri din partea Instituției Prefectului în scopul punerii în posesie și eliberarea unor titluri de proprietate pe parcele unor proprietari de terenuri. Redăm materialul remis de Instituția Prefectului în acest sens:

SAM_9226”Urmare a adreselor nr. 524/MDRAP din 19. 05. 2015, a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice înregistrată în evidențele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară cu nr. 10064 din 25.05.2015 și 45882 din 3.06.2015 a MDRAP, înregistrată la ANCPI cu nr. 10846 din 4.06.2015, prin care se solicită acordarea sprijinului necesar pentru soluționarea aspectelor care intră în sfera noastră de competență ridicate de dumneavoastră prin adresele nr. 4421/SJ/7.04.2015 și 5533/SJ/6.05.2015 cu privire la continuarea aplicării Legii nr. 165 din 2013 la nivelul județului Satu Mare, vă comunicm următoarele:

În ceea ce privește obligativitatea existenței planului parcelar pentru zonele care au făcut obiectul legilor proprietății, facem precizarea că aceasta a fost prevăzută în mod expres în documentația de validare prevăzută de HG nr. 890 din 2005 pentru aprobarea regulamentului privind procedura de constituire, atribuțiile și aprobarea comisiilor și funcționarea acestora pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului și modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum și punerea în posesie a proprietarilor.

Cu privire la întocmirea planului parcelar, în format digital, considerăm că acesta trebuie solicitat comisiilor locale de fond funciar pentru a putea înscrie din oficiu și în mod gratuit în sistemul național integrat de cadastru și carte funciară.

Procedura este prevăsută în capitolul 4 pct. 4.4.3 din ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 700/2014 publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 571 din 31.07.2014, act normativ intrat în vigoare la data de 30.08.2014.

În ceea ce privește depunerea planurlor parcelare în format analogic, în opinia noastră coniderăm ca excepție pentru situația în care comisiile locale de fond funciar nu dispun de personal de specialitate angajat la serviciile de cadastru și agricultură constituite în baza Ordonanței nr. 13 din 2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor comunitare pentru cadastru și agricultură aprobată prin Legea nr. 268 din 2001 sau nu dețin fonduri alocate pentru a putea contracta servicii în conformitate cu prevederile articolului 34 alin. 1 din HG nr. 890 din 2005 care prevede că: în situația în care volumul lucrărilor depășește posibilitățile de lucru ale comisiei acestea se pot executa prin prestări de servicii de către specialiști în măsurători topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, îmbunătățiri funciare și cadastru general al agenților economici.

În acest caz anterior derulării procedurii privind eliberarea titlurilor de proprietate de către comisiile locale de fond funciar, planurile parcelare în format analogic vor fi prezentate conisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate constituite conform prevederilor HG nr. 890 din 2005, organizate în cadrul comisiei județene de fond funciar în vederea obținerii avizului oficiului de cadastru și publicitate imobiliară teritorial pentru integrarea acestora în evidențele OCPI”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 iunie 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.