Informare privind modificările aduse Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Potrivit Eugeniei Sabou, director executiv al casei Județene de Pensii Satu mare, începând cu data de 25 iunie 2015 intră în vigoare Legea 155/2015, de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

eugenia-sabou-CJPModificările aduse prin noua reglementare sunt următoarele:

-posiblitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat perioade de vechime în muncă în grupa I de muncă mai mici de 6 ani, dar de cel puţin 2 ani;

-posibilitatea cumulării, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare, a perioadelor mai mici de 2 ani realizate în grupa I-a de muncă, în condiţii speciale şi/sau alte condiţii de muncă cu perioade realizate în grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite.

În cazul persoanelor care au desfăşurat activităţi în grupa a II a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv în condiţii deosebite de muncă după această dată, condiţiile de reducere a vârstei standard de pensionare reglementate de Legea nr. 263/2010, respectiv conform Tabelului nr. 1 al art. 55 din lege, se menţin.

Reducerea vârstei standard de pensionare se face numai pentru ani întregi lucraţi în grupe superioare de muncă şi/sau condiţii deosebite/speciale de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare se face numai cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 25, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *