Noul suveran pontif va fi ales marți, 12 martie

Marţi, 12 martie la Vatican va avea loc Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif. Înainte de a intra în Conclav, cardinalii vor celebra o slujbă în bazilica San Pietro, slujba pro eligendo Pontifice.

basilica san pietroConclavul va avea loc în Capela Sixtină cu participarea a 115 cardinali electori. Potrivit ziarului La Stampa, cele mai mari şanse să fie ales papă o are arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola. Pentru alegerea noului papă este nevoie de o majoritate de două treimi, plus un vot, adică cel puţin 77 de voturi. Dacă nu se întruneşte această majoritate, buletinele de vot sunt amestecate cu paie umede şi arse într-o sobă din încăperea unde are loc Conclavul. Fumul negru arată că până la acel moment nu s-a ajuns la alegerea noului papă. Dacă s-a întrunit majoritatea necesară atunci buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate şi aprinse. Fumul alb care iese pe horn anunţă că noul papă a fost ales. Atunci unul dintre cardinali iese pe balconul Domului şi anunţă: ”Habemus Papam !” şi rosteşte numele celui ales. Acesta îşi va lua un nume pontifical şi va primi ca simbol al puterii un inel de aur încrustat cu o piatră preţioasă.

Conclavul secret care îl alege pe papă, a fost instituit în 1274 de papa Grigore al X-lea. Cardinalii electori se reunesc într-o încăpere cu uşile închise. Conclavul comunică cu exteriorul printr-un orificiu în perete, pe unde cardinalii primesc alimente şi apă. În încăpere se află paturi şi instalaţii sanitare. Numărarea voturilor se face de către o comisie alcătuită din trei cardinali.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 9, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.