Tabără arheologică internaţională la Tăşnad, la prima aşezare de agricultori din Nord-Vestul României

Un grup de arheologi din Marea Britanie, Rusia, Argentina, SUA, Bulgaria şi România participă la cea de-a IV-a ediţie a Taberei arheologice internaţionale de la Tăşnad. Tabăra este organizată de Institutul Arheologic din Londra, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare.

tasnad2Grupul de arheologi efectuează săpături în zona unei aşezări din Neoliticul Timpuriu situată lângă Tăşnad. „Este vorba de o aşezare cu o vechime de peste 7.000 de ani, circa 5.000 înainte de Hristos. Este vorba de o descoperire arheologică importantă întrucât este prima aşezare de agricultori din Nord-Vestul României”, a declarat profesorul Ulrike Sommer din Londra, specializat în arheologie preistorică.

„Prin săpăturile pe care le facem încercăm să înţelegem cine erau şi cum au trăit  oamenii din această aşezare”, a declarat Ciprian Astaloş, cercetător la Muzeul Judeţean Satu Mare.

Pe lângă săpături, însoţiţi de arheologul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, arheologii străini au efectuat vizite la castelul din Carei, respectiv la siturile arheologice din Epoca Bronzului de pe Valea Ierului. Miercuri seara, arheologii au fost invitaţii consilierului judeţean Pinter Jozsef, care i-a aşteptat la balta sa cu o masă delicioasă gătită în bogracs.

Străinii au fost impresionaţi de ospitalitatea careienilor, de mâncarea gustoasă, dar şi de inegalabila pălincă de prune.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 16, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *