Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia, la a 59-a ediție

Duminică, 23 august, la Oțeloaia s-a desfășurat a 59-a ediție a festivalului folcloric codrenesc, care a fost organizat pentru prima oară în anul 1956. Conform tradiției, festivalul se organizează în prima duminică după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Anul acesta organizatorii au fost Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean, Instituției Prefectului judeţului Satu Mare, a Primăriei și Consiliului Local Homoroade.

oteloaia2Au fost prezenți la deschiderea festivalului oficialitățile județului: prefectul dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef. Înalții oaspeți au vorbit despre numeroasele investiții realizate în această zonă în ultimii ani și despre datoria de a păstra nealterate tradițiile locului.

oteloaia3Pe scena frumos amenajată lângă lacul din pădurea Oțeloaia au evoluat formația de dansuri din Homoroade, după care a urmat recitalul de excepție al lui Nicolae Mureșan împreună cu fiul său Nicolae Mureșan Junior, Leontina Dorca, Ansamblul folcloric Cununița, Cununița Năzdrăvană și Maria Carmen Sas, cu toții aplaudați la scena deschisă.

oteloaia

oteloaia4

oteloaia5

oteloaia6

oteloaia7

oteloaia8La orele după amiezii au urcat pe scenă: Malvina Madar Iederan, formația Dănțăușii Codrului din Socond, Maria Petca Poptean, Ansamblul Măgura din Tărșolț, Ansamblul Ceatăra din Carei, Formația de dansuri Mugurașii Codrului din Giorocuta și Formația de dansuri din Băița de sub Codru, județul Maramureș. Au urmat în ordine Ansamblul Codrulețul din Tășnad, Nicu Pop și formația de dansuri din Vama, Ansamblul folcloric Cetatea Codrului din Ardud și Formația de dansuri din Corund.

Cei prezenți au putut admira de asemenea lucrările meșterilor populari din zona Codru și Oaș, care se păstrează din generație în generație, dar și gusta renumitele plăcinte codrenești, sarmalele, prăjiturile cu brânză și multe alte bunătăți ale locului. Festivalul Portului, Cîntecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia s-a bucurat și în acest an de un real succes.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 24, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *