CNAS: Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie. 15 milioane de asiguraţi îl deţin deja

Începând de marţi, 1 septembrie, utilizarea cardului naţional de sănătate a devenit obligatorie pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, pentru care acesta a fost emis. Potrivit CNAS, asiguraţii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale fără să prezinte medicului adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate.

card-de-sanatate„Dacă după data de 1 mai 2015 asiguraţii al căror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără a-l utiliza, începând cu data de 1 septembrie 2015, toţi asiguraţii care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se află la casele de asigurări vor avea acces la servicii medicale programate, decontate în sistem, doar în baza cardului de sănătate. Începând cu această dată, asiguraţii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de bază, în sistemul public de sănătate. Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicaţia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat şi dacă pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverinţă de asigurat eliberată de casa de asigurări. Aceste servicii vor fi validate şi decontate în vechiul sistem. Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu îl prezintă la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenţă. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidenţă căreia se află”, se precizează într-un comunicat al CNAS.

Conform aceluiaşi document, adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate se eliberează la casele de asigurări în următoarele situaţii: refuzul de utilizare a cardului de sănătate din motive relogioase şi de conştiinţă; solicitarea unui card duplicat în cazul pierderii sau distrugerii cardului de sănătate primit. Până în prezent, aproximativ 15 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardurilor de sănătate, iar la casele de asigurări mai sunt în jur de 300.000 de carduri tipărite, care aşteaptă să fie ridicate de către asiguraţi.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 1, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.