La Bogdand a avut loc cea de-a XXV-a ediție a ”Festivalului Folcloric al Naționalităților”

Duminică, 6 septembrie a avut loc cea de-a XXV-a ediţie a “Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor” din Bogdand, eveniment organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare în colaborare Primăria şi Consiliul Local Bogdand.

1Alături de locuitorii comunei Bogdand şi de oaspeţii lor, la această sărbătoare au mai participat prefectul Eugeniu Avram, fiu al comunei, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi senatorul Pataki Csaba. Oficiile de gazdă au fost făcute de primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan.

3Preşedintele Adrian Ştef în discursul său a subliniat faptul că festivalul de la Bogdand a promovat şi continuă să promoveze multiculturalitatea şi buna convieţuire între naţionalităţi, care sunt caracteristice judeţului Satu Mare, în care convieţuiesc paşnic români, maghiari, şvabi, rromi şi ucraineni. De asemenea, a evidenţiat faptul că este vorba de un festival cu tradiţie, aflat la a 25-a ediţie.

2“Festivalul Folcloric al Naţionalităţilor” din Bogdand a pornit din iniţiativa profesorului şi etnografului Sipos Laszlo, instructorul formaţiilor ,,Rozsmalint” din localitate, în colaborare cu specialiştii de la Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

4

5

6Festivalul a avut un program complex care a cuprins: o paradă a portului popular specific fiecărei naţionalităţi (română, maghiară, şvăbească, rromă, ucraineană), o expoziţie a meşterilor populari, şi un spectacol folcloric susţinut de formaţiile artistice: formaţia de dansuri populare maghiare “Rozsmalint” din Bogdand, formaţia de dans popular român din Corund, ansamblul folcloric “Ceatăra” din Carei, formaţia de dansuri populare maghiare “Csikuska” din Encs, Ungaria, formaţia de dansuri populare maghiare “Berekenye” din Cehu Silvaniei, formaţia de dansuri populare maghiare “Szeri Kukurok” din Ser, formatia de dans popular german “Gemeinsam” din Satu Mare

– formaţia de dans german tineri şi seniori din comuna Ciumeşti, formaţia de dansuri populare maghiare “Egri Csodaszarvas” din Agris, formaţia de dansuri ”Stele Careiului” – rromi, formaţia de cântece şvăbeşti “Caroler Trio” din Carei, ansamblul de dansuri populare din Ucraina, formaţia de dansuri populare maghiare “Bokreta” din Oraşu Nou, formaţia de dansuri populare maghiare “Bekek” din Berveni, formaţia de dansuri populare maghiare “Bekecs” din Miercurea Nirajului, judeţul Mureş.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 7, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *