La Muzeul Județean Satu Mare s-a deschis expoziţia de icoane pe sticlă “Lumină din lumină”  

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeului Județean Satu Mare și Parohiei Ortodoxe Române din Lipău, joi 10 septembrie, la Muzeul Judeţean s-a deschis o expoziție de icoane pe sticlă, intitulată „Lumină din lumină”. Sunt expuse lucrările realizate de copiii Cercului de pictură din Lipău.

1În cuvântul său, directorul Muzeului Județean, Felician Pop a subliniat talentul deosebit de care dau dovadă copiii membri ai cercului de pictură din Lipău. Sunt elevi de la clasele pregătitoare, la cei din clasa a VIII-a. Este îmbucurător faptul că acești copii sunt în stare să realizeze niște lucrări deosebit de frumoase care sunt icoanele neamului nostru. Felician Pop i-a felicitat pe toți pentru talentul lor, lucrările lor pot fi expuse în orice expoziție în domeniu.

2Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo. El a spus că Centrul Județean a sprijinit și în acest an deschiderea acestei expoziții de icoane. Și în acest an, membrii cercului de la Lipău au fost invitați pentru a arăta și sătmărenilor creațiile lor.

Consilierul din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, preot Virgil Jicăreanu a lăudat organizarea acestei expoziții. A vorbit despre calitățile pe care trebuie să se aibă cei care pictează icoane pe sticlă, deoarece pictarea icoanelor este o lucrare complexă. Icoanele reprezintă o fereastră prin care stăm de vorbă cu Dumnezeu. Ele trebuie să fie prezente în toate casele credincioșilor. Demult icoanele au fost foarte scumpe, pentru a fi mai ieftine ele se pictează astăzi pe sticlă. Pictarea icoanelor este o tradiție a neamului nostru. Este lăudabil că icoanele expuse sunt realizate profesionist, au proporționalitate, sunt foarte frumoase. Autorii merită felicitări alături de părintele îndrumător Ioan Iederan, care a destăinuit copiilor tainele picturii pe sticlă. Tabăra de la Lipău a contribuit și la o adevărată socializare a copiilor.

3Părintele protopop Ioan Socolan a spus că părintele Iederan merită felicitat, alături de soţia sa pentru că se preocupă de acești copii. Creațiile lor sunt deosebite. Merită felicitați toți cei care s-au implicat în organizarea expoziției. „Împreună s-a făcut un lucru deosebit. La Lipău există o mică școală de pictură. Să dea Dumnezeu acestor copii să aibă parte de spor în activitatea lor viitoare”, a spus părintele protopop Ioan Socolan.

4

5

6

7

8Părintele Ioan Iederan de la Parohia Ortodoxă din Lipău a mulțumit muzeului pentru găzduirea expoziției. A fost o vară foarte fierbinte în care copiii au lucrat cu spor și râvnă. Ei au lăsat calculatoarele la o parte și au participat la tabăra de pictură pe sticlă de la Lipău. Satul Lipău se mândrește cu acești copii minunați care au exprimat în pictură tot ce au simțit în suflet cu lumina lui Dumnezeu. În majoritate este vorba despre copii care se află în plasament. Localnicii din Lipău au avut grijă de acești copii ca de copiii lor. Munca și talentul micilor pictori au fost răsplătite cu diplome de merit.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 10, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.