O toamnă culturală bogată în spectacole de excepţie, în cadrul September Sm@rt

Toamna culturală începe cu September Smart! Timp de cinci zile, în perioada 22 – 26 septembrie 2015, Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” şi District 15, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare organizează la District 15 manifestări de o diversitate culturală unde oricine poate să găsească ceva pe plac: jazz internaţional şi experimental, proiecţie foto, coveruri, folk. Programul spectacolelor din cadrul September Sm@rt: 

Marţi, 22 septembrie 2015. ora 20.30 – Open Source Trio – jazz internaţional

Open Source TrioO combinaţie din trei muzicieni tineri din Bulgaria, Curacao şi Germania. Momchil Atanasoff (pian), Rayleymon Janga (bass) şi Juri Schewe (tobe), provenind din medii muzicale diferite s-au întâlnit pe terenul comun al improvizaţiei. Compoziţiile lor sunt influenţate de classical, funk, latin, folclor, rock şi muzicaă electronică.

Pianistul Momchil Atanasoff, care a crescut în vastitatea munților bulgari se inspiră din natură și al ei contrast faţă de civilizația modernă. Basistul Rayleymon Janga în ale sale emoționale bas-line-uri oferă un dram din aroma Caraibelor. Bateristul german Juri Schewe, care a crescut cu muzica rock știe cum să sublinieze mesajul unei compoziții, drumming-ul lui balansându-se de la declarații clare la texturi complexe.

Open Source Trio a fost fondată în Rotterdam în 2010 dar la momentul actual membrii trupei locuiesc  în diferite țări reunindu-se  în mod regulat pentru fazele de lucru creative. În 2013 Open Source Trio inregistrat albumul de debut „Mirage”, care a fost mixat de un vechi prieten al bateristul Juri, compozitorul și producătorul Christian „Praeco” Linke. A fost lansat în primăvara anului 2014 însoţit de videoclipul  „Mirage”, care a fost ulterior prezentat ca „videoclipul  zilei” pe www. allaboutjazz.com. În 2014 trupa a performat în 39 de spectacole în Danemarca, Germania, Țările de Jos, Austria, Slovenia, Ungaria, România, Bulgaria și Turcia.

În prezent, Open Source Trio se pregăteşte de lansarea celui de-al doilea album și așteaptă cu nerăbdare să concerteze peste tot în Europa.

Miercuri, 23 septembrie, ora 20.30 – Vlad Mureşan – Proiecţie foto “România – Norvegia pe bicicletă”

Vlad MuresanMembru al Clubului Sportiv Pro Racers, a pornit pe 14 iunie 2015 într-o aventură fabuloasă pe bicicletă spre Norvegia. Sătmăreanul “naturalizat” a traversat 9 ţări parcurgând 3500 de kilometri în 45 de zile.

Impresiile, alături de cele 60 de imagini, vor reprezenta doar o mică părticică din trăirile lui Vlad. Răspunsurile la întrebările celor prezenţi vă vor duce într-o lume a peripeţiilor, peisajelor aparte, culorii şi senzaţiilor trăite pe două roţi. Interactivitatea va reprezenta cheia spre o seară minunată despre care cu siguranţă se va murmura în viitor şi poate va aprinde flama drumeţiilor pe bicicletă.

Joi, 24 septembrie 2015, ora 20.30 –  Essential Notes – electronic jazz & collective resonance

Essential notesSimion Bărnuțiu (keyboards, computer), Robert Kanyadi (drums)

Proiectul Essential Notes s-a născut în toamna anului 2014 din dorinţa de a transpune experienţele muzicale ale celor doi artişti și afinitățile pentru jazz, într-o formulă ce aduce în prim plan îmbinarea sound-ului organic cu cel sintetic, a elementelor improvizative cu cele din muzica electronică, experimentală.

Influenţe muzicale: Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz & Dan Berglund, Snarky Puppy, Hidden Orchestra, Portico. Mulţumiri îndreptate către Robi Costea – proiecţie-efecte vizuale şi Ştefan Nicoară – Mixaj.

Vineri, 25 septembrie 2015, ora 21.00 – XXL Band – acurateţea unei interpretări muzicale

XXL Band1Vârful de lance în materie de acurateţe muzicală din Satu Mare va fi prezent pentru a doua oară pe scena District 15. Ca să ne facem o idee cât se poate de clară despre ceea ce se va întâmpla vineri seara, este de ajuns să prezentăm membrii trupei.

Mircea Deac – director al Şcolii de Arte Satu Mare – profesor de chitară

Calin Damşe – “ureche muzicală perfectă” – claviaturi

Adrian Brodi – profesor de chitară rece şi bass

Csabi Fisar – profesor de tobe şi percuţie

Ioana Roatiş, Adelina Iovu – voci de excepţie.

Fiind o trupă ce interpreteaza coveruri, ne putem aştepta la o incursiune în ceea ce astăzi numim atât de cuprinzator world music. Membrii trupei sunt capabili să interpreteze aproape orice gen muzical de bază de pe mapamond.

Sâmbătă, 26 septembrie 2015, ora 21.00 – Ţapinarii – un altfel de folk

Tapinarii 1Ţapinarii sunt unii dintre puţinii oameni din folkul românesc care au încercat să-i dea acestuia un aer nou, puţin nebun şi cu siguranţă nonconformist. Însă nu neapărat dintr-un spirit programatic de frondă, ci pentru că aşa sunt ei: puţin nebuni şi cu siguranţă nonconformişti. Ba mai mult, din unele cântece răzbate lehamitea de a vedea nonconformismul transformat într-un nou conformism; din altele – iubire, iar din câteva, Tănase şi Covei parcă ridică ironic din umeri: ce să-i faci, frate, lumea s-a tâmpit, vrea Valentine’s Day, vrea doar bani şi reduceri la supermarket, astea or fi dorinţele şi prin ceruri?

Cei doi sunt imposibil de caracterizat. Ceea ce fac ei nu e nici muzică, nici poezie, nici teatru, nici film, nici presă, nici altceva. Sau, mai degrabă, toate la un loc. Muzica Ţapinarilor este un fel de bombă cu explozibil făcut din ce găseşti prin casă. O bombă artizanală cu efecte atomice, dar cu distrugere selectivă. Nu arde decât buruienile şi deşeurile. De fapt, ceea ce fac Ţapinarii poate fi foarte bine încadrat în profilaxia alienării de orice fel. Este o muzică antistres şi antirid. Se ia de trei ori pe zi sau de câte ori ai timp. N-are contraindicaţii şi merge la orice vârstă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 17, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *