După două luni de vacanţă, Cenaclul literar județean „Afirmarea” și-a reluat activitatea

Miercuri, 16 septembrie 2015, după o vacanță de aproape două luni, cenaclul literar „Afirmarea” și-a reluat activitatea. Ședința cenaclului a avut loc la Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu”. La propunerea președintelui cenaclului, jurnalistul și prozatorul Ioan Anițaș, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria scriitorilor și poeților trecuți la cele veșnice.

DSC_0001Claudiu Govor a rostit câteva cuvinte despre marele poet și om de cultură care a fost Corneliu Vadim Tudor, foarte recent trecut în nefiinţă. El a scos în evidență calitatea lui Corneliu Vadim Tudor de om de o mare probitate morală și a dat citire unei poezii de adâncă semnificație. Gheorghe Cormoș s-a referit la creația poetului Gheorghe Crețu care a lăsat un gol imens în activitatea cenaclului, alăturându-se recent cenaclului celest, tot mai numeros, al poeților sătmăreni. Gheorghe Cormoș a citit una din poeziile scrise de Gheorghe Crețu, „Dintele meu” din volumul „Dragoste și revoltă” apărut la Editura Solstițiu, 2011. „Cu singurul meu dinte din falca de sus/ mă agăț de haina lui Iisus/ dar el e singur și nu-și dă seama /și atunci o invoc din morți pe mama/ Dar nici mama nu-mi răspunde/ e plecată din mormântul ei pe nu știu unde/ tot căutând-o mi-a șoptit o stea/ că s-ar afla în groapă la tata”.

Ioan Anițaș, Govor Georgeta, Voicu Șichet, George Terziu, Claudiu Govor au discutat probleme privind viitorul cenaclului, pașii care trebuie urmați pentru ca cenaclul să dobândească personalitate juridică. La acest punct s-au încris la cuvânt. Cei prezenți și-au manifestat acordul față de cele discutate.

O altă problemă luată în discuție a fost intensificarea activității cenaclului, întâlniri în cadrul liceelor din municipiu, pentru a atrage în special profesorii de limba și literatura română și elevi cu înclinații literare.

Prozatorul Mihai Sas a citit poezia „Te vrem în Ardeal Mareșale!” de Grigore Pop. Poezia face trimitere la tragicul an 1940 din istoria românilor, când România a fost silită să cedeze stăpânirii străine Ardealul de Nord.

În încheiere, cenacliștii au hotărât organizarea în comuna Apa a unui medalion literar în memoria poetului Emil Matei. Activitatea cenaclului a fost punctat de intervenții muzicale. Octavian Bud și Georgeta Govor au interpretat mai multe fragmente muzicale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 18 septembrie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.