„Habemus Papam!” Noul conducător al Bisericii Catolice este Francisc I

Un nor de fum alb a ieșit din coșul Capelei Sixtine. După ce a votat de cinci ori, conclavul de la Vatican a ales noul papă. Este vorba de cardinalul argentinian Jorge Bergoglio, care a luat numele de Francisc I.

5547299_afpNoul papă a fost arhiepiscopul capitalei Argentinei din 1998 și a fost ridicat la rangul de cardinal în 2001. Față de predecesorii săi este ceva mai reformist, predicând importanța respectării homosexualilor. Cu toate acestea, s-a opus legii care permite căsătoria între persoane de același sex.

În privința avortului și eutanasiei, noul papă se opune total. În 2001 a vizitat un ospiciu și a spălat și sărutat picioarele a 12 pacienți cu SIDA. În mod repetat acesta a predicat un mesaj de compasiune, dragoste față de săraci și dragoste față de Hristos.

Pentru a fi numit papă, cardinalul a trebuit să primească două treimi din voturi, adică 77 dintre membrii conclavului l-au susținut. Imediat după ce a fost ales, cardinalul și-a ales numele de papă.

Cel care a oficiat ceremoniile liturgice papale, asistat de doi martori, a înregistrat acceptul noului papă precum și numele ales. Apoi, buletinele de vot au fost arse și a ieșit fumul alb. La scurt timp, primul dintre diaconi a ieșit la balconul Bazilicii San Pietro și a anunțat: „Habemus Papam!”.

Alegerea lui Franciscum vine ca o surpriză. Dintre cei 20 de cardinali propuși pentru a fi aleși ca papă, cu cele mai mari șanse au fost creditați arhiepiscopul de Milano Angelo Scola și cardinalul brazilian Odilo Scherer.

S-a născut în Buenos Aires, într-o familie în care a mai avut patru fraţi. Tatăl său este italian. Este licenţiat în filosofie la Universitatea Maximo San José din San Miguel şi a predat literatură şi psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe, precum şi la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

Bergoglio a fost hirotonisit în 1969. A fost rector la San Miguel între 1980 şi 1986. După ce şi-a făcut doctoratul în Germania, s-a întors în Argentina unde a servit în Cordoba şi apoi în Buenos Aires. Papa Francisc I este primul papă sud-american şi primul suveran pontif din afara Europei, de la Sfântul Petru încoace. Francisc I i-a binecuvântat pe oameni şi i-a rugat să se roage pentru papa emerit Benedict al XVI-lea, după care a rostit rugăciunea ,,Tatăl nostru” şi ,,Ave Maria”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 13, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.