Sătmăreni la dezvelirea statuii lui Pintea Viteazu din Veleatino, Ucraina

În baza bunelor relații statornicite de-a lungul vremii, precum și a înfrățirii recent încheiate cu județul Satu Mare, o delegație condusă de Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Robert Laszlo, directorul Centrului de Creație și Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România și prof. Sorin Ursei din partea Colegiului ”Doamna Stanca”, înfrățit cu Școala Medie din Veleatino a participat duminică, 20 septembrie, la dezvelirea statuii lui Pintea Viteazul, în localitatea Veleatino, raionul Hust din Ucraina.

3Impozantul ansamblu monumental, sculptat în piatră de celebrul sculptor kievean Roman Samilenko, se constituie într-un splendid omagiu adus de comunitatea din Veleatino pentru cel pe care îl consideră întemeietorul satului lor (”Velet” în limba ucraineană  înseamnă ”Viteaz”) . Costul lucrărilor a fost suportat de către Asociația ”Teplîi Vodî”, în frunte cu omul de afaceri Vasili Komișak. Ansamblul monumental cuprinde mai multe elemente artistice iar statuia lui Pintea măsoară 4,20 metri înălțime.

3În ciuda vremii nefavorabile, o mare mulțime de oameni a ținut să participe la acest eveniment. ”Pintea Viteazul este un simbol comun al românilor și ucrainenilor, iar lupta sa plină de curaj și abnegație stă drept pildă pentru generațiile actuale. Mă bucur că un haiduc român, un erou al luptei pentru dreptate, se bucură de o atât de mare prețuire aici în Ucraina și cred că mai avem de descoperit împreună, multe repere identitare care ne leagă”, a declarat Felician Pop.

1Din partea administrației regionale Zakarpatia au participat deputatul Anton Livrints și Denis Man, directorul Departamentului de turism și al stațiunilor, care au și propus realizarea unor proiecte comune vizând turismul transfrontalier între Zakarpatia și Satu Mare.

S-au tras apoi câtva salve dintr-un tun medieval, o reconstituire fidelă a celui cu care Pintea a atacat cetatea Hustului. Manifestarea s-a încheiat cu o mare serbare câmpenească susținută de formații folclorice locale dar și de trupe renumite, aduse tocmai de la Kiev. Menționăm că pe teritoriul localității mai există două statui ale lui Pintea, una din bronz și alta cioplită în lemn, de dimensiuni apreciabile.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 21, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.