Despărțământul Astra Carei a organizat duminică Simpozionul omagial George Pteancu

Duminică, 18 octombrie 2015, la Carei, în organizarea Despărțământului Astra Carei, a fost organizată omagierea eminentului dascăl careian George Pteancu, cetățean de onoare al orașului, figură reprezentativă de intelectual patriot. Manifestările au debutat cu depunerea unor coroane de flori din partea familiei, a Despărțământului Astra Carei, la mormântul dascălului.

pteanmcu-prezentare-campeanLa manifestare au luat parte prof. dr. Dan Munteanu, membru corespondent al Academiei Române, prof. dr. Gavril Ardelean, prorectorul Universității de Vest ”Vasile Goldiș”, filiala Satu Mare, Angela Șimon, inspector din partea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană Satu Mare, protopopul Radu Filip, vicar foraneu, drd. Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, prof.Adrian Micovschi, directorul Colegiului Tehnic ”Iuliu Maniu” din Carei, prof. Lenuța Sălăgean, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Carei, prof. Gheorghe Șanta și Ioan Sălăjanu din partea Cenaclului literar ”Afirmarea”.

Corul Astra Careiană a intonat Imnul Astra și Imnul Despărțământului Astra Carei. Moderatoarea evenimentului a fost ing. Daniela Ciută, care a vorbit despre importanța aniversării dascălului George Pteancu, care a urmat după aniversarea lui Mihai Eminescu, Salvator Cupcea, prof. Aurel Coza, Avram Iancu, Costa Carei și a episcopului Andrei Șaguna. Toate aceste comemorări s-au petrecut în decurs de un an, de când Despărțământul Astra Carei a fost reactivat. Profesorul George Pteancu a fost omagiat la împlinirea a 160 de ani de la nașterea sa.

O amplă relatare a biografiei ilustrului dascăl George Pteancu a fost prezentată de istoricul dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană Satu Mare. Cu ajutorul a numeroase imagini au fost prezentate principalele repere din viața dascălului și a familiei sale, academicianul Dan Munteanu fiind unul dintre descendenții familiei Pteancu. George Pteancu a fost un membru activ al Reuniunii învățătorilor din Sătmar alături de George Marchiș, Ioan Marcu, Ștefan Bilțiu, Vasile Lucaciu, Elie Pop și alții. Pentru activitatea deosebită desfășurată în cadrul Astrei, George Pteancu a primit titlul de membru pe viață al Astrei.

În cadrul simpozionului au interpretat mai multe cântece membrii corului Astra Careiană, iar un grup de tineri s-au evidențiat prin recitări. La 11 septembrie 1927 Careiul a găzduit Congresul învățătorilor. Despre acest eveniment a vorbit prof. Viorica Boldur, membră a Astrei Carei. Atunci au fost organizate ample festivități ocazionate de ieșirea la pensie a lui George Pteancu, după o carieră de dascăl de 50 de ani.

La rândul său profesorul dr. Dan Munteanu a mulțumit Despărțământului Astra Carei, pentru evenimentul dedicat străbunicului său. Domnia sa a prezentat Diploma originală a străbunicului care îi conferea calitatea de membru pe viață al asociației. Prezent a fost și ing. Gheorghe Vasile Pteancu din Satu Mare, un alt urmaș al strălucitului dascăl George Pteancu.

Profesorul universitar dr. Gavril Ardelean a felicitat Despărțământul Astra Carei pentru organizarea acestui eveniment, anunțând totodată organizarea într-un viitor apropiat, a comemorării lui Gheorghe Maior la 300 de ani de la moarte, un precursor al Școlii Ardelene. A mai rostit o cuvântare inspector Angela Șimon, care a arătat meritul deosebit al dascălului George Pteancu în formarea unei pleiade de intelectuali la Carei și împrejurimi. George Pteancu este un model de urmat pentru învățătoarele de astăzi. S-a alăturat celor care l-au omagiat pe George Pteancu și președintele Refugiaților din Carei, prof. Mihai Bertianu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 19, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.