”Realizări și oportunități în dezvoltarea învățământului tehnic și profesional în sistemul dual”

Vineri, 23 octombrie 2015, la un restaurant de pe bulevardul Lucian Blaga din Satu Mare a avut loc o Conferință și un atelier adresate partenerilor din învățământul tehnic și profesional sub titlul ”Realizări și oportunități în dezvoltarea învățământului tehnic și profesional în sistemul dual”.

at1A participat inspectorul general școlar Călin Durla, inspectorul școlar general adjunct Gál Gyöngyi, inspectorul școlar de discipline tehnice Adriana Dîngă. Au mai participat în calitate de specialiști: Kerényi György, Fodor Balaj, Kovátsné Vörös Ágnes, presedintele UCDMR, Baranyi Tiberiu, expert în educație, Keresztély Irma. Au participat directorii liceelor tehnologice: ”Constantin Brâncuși”, Daniela Șimon, ”Eliza Zamfirescu”, Alexandrina Ligia Pop, Colegiul Economic ”Gheorghe Dragoș”, Maria Măgureanu, Liceul Tehnologic ”Ioniță Andron” Negrești-Oaș, director adjunct Ștefan Pop, Colegiul Tehnic de Transporturi și Telecomunicații, Daniela Ursu, Liceul Tehnic ”Simion Bărnuțiu”, Carei, Gindele Emeric, Liceul Tehnic de Industrie Alimentară ”George Emil Palade”, Budai Ildikó, Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia”, dr.Vlaicu Popescu.

Fiind direct interesați de pregătirea profesională a tinerilor, au fost prezenți și un număr de manageri ai unor agenți economici: Zes Zollner Electronic SRL, Kovacs Ottilia și Leitner István, Infocenter SRL, Babos Tiberiu, SC Rosendhal Industrial Service SRL, Kukta Juliana, Draxlmeier SRL, Popa Gavrilaș Teodora, Fundația Hans Lindner, Kozinger Tiberiu.

Conferința a debutat cu cuvântul de salut al profesorului Baranyai Tiberiu, care a fost moderatorul evenimentului și care i-a prezentat pe rând pe participanți și a prezentat programul conferinței, după care inspectorul școlar general Călin Durla a rostit un cuvânt de salut. Domnia sa a menționat că viața a demonstrat că fost o greșeală desființarea învățământul profesional. La noi se poate adopta experiența pregătirii profesionale din Germania. ”Nu trebuie tot timpul să ne plângem, ci trebuie să rezolvăm problemele”. În Germania, pentru pregătirea profesională a fiecărui elev, se cheltuie 3.500 de euro pe an. În România mai avem probleme de mentalitate, trebuie să punem accentul pe marketingul pregătirii profesionale. Avem nevoie de o bună orientare profesională, consilierea părinților nu numai a elevilor și în acest domeniu un rol important au și inspectoratele școlare. Cu toții sunt de acord că trebuie să crească ponderea învățământului profesional.

Inspectorul Adriana Dîngă a prezentat materialul ”Realizări și tendințe de dezvoltare în învățământul profesional și tehnic”. În material s-a făcut referire la necesitatea corelării pregătirii profesionale cu nevoile societății și a agenților economici. Creșterea numărului de clase la școala profesională și încheierea de parteneriate cu agenții economici. În anul școlar în curs s-a ținut cont și de nevoile agenților economici. 114 operatori economici au încheiat deja precontracte. De asemenea, s-a obținut o diversificare a calificărilor, totuși, domeniul mecanic încă predomină. Sunt domenii în care se atrag cu greu elevii.

at2Buna orientare profesională rămâne și pe mai departe un obiectiv important. Au fost deja organizate ședințe cu părinții la nivelul școlilor, s-a făcut o promovare a meseriilor la nivelul școlilor și activități în parteneriat cu agenții economici. Obiectivul este ca învățământul profesional să aibă o pondere de 55%. Nu este de neglijat nici faptul că se impune sprijinirea cu burse a elevilor de la profesională.

Un bun exemplu în pregătirea profesională a prezentat directorul Liceului Tehnologic ”Simion Bărnuțiu” din Carei. Gindele Emeric. Domnia sa a ilustrat rezultatele obținute la școală prin prezentarea unui film. Pregătirea profesională de la Carei are drept exemplu sistemul de pregătire din Germania. În general la noi mai există probleme cu dotarea atelierelor școală, neadaptarea la cerințele pieței forței de muncă. S-a vorbit și despre acordarea de burse de către stat elevilor, criteriile de acordare, în funcție de performanțele elevilor. S-a cerut o mai bună mediatizare a învățământului profesional.

Directorul Colegiului Tehnic ”Unio-Traian Vuia, dr. Vlaicu Popescu a prezentat realizările Centrului de competență ”Unio-Traian Vuia”.  Școala pe care o conduce a obținut progrese remarcabile în formarea profesională, inclusiv a adulților. Au fost derulate programe adecvate, s-au încheiat parteneriate și un plan de pregătire transfrontalieră. Pentru dotări au fost cheltuiți 86.000 de euro, a fost promovat Proiectul Leonardo în valoare de 30.000 de euro. Un număr important de cursanți s-au pregătit profesional, dintre cei care s-au aflat în situație de șomaj. Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia” este singura școală acreditată pentru calificarea persoanelor adulte. La nivelul acestei școli există o foarte bună colaborare cu agenții economici, se mediatizează foarte bine cursurile de calificare. Aici se va forma un centru de formare profesională în domeniul mecanic.

Experiența în domeniul pregătirii profesionale din Ungaria a fost prezentată de Kovátsné Vörös Ágnes, specialist manager în cadrul Ministerului Muncii din Ungaria. Aceasta a prezentat Proiectul NFAKA 15/2012 din Ungaria, rezultatele, evenimente, oportunitățile de colaborare transfrontalieră în formarea profesională. Scopul factorilor implicați în pegătirea profesională este și integrarea forței de muncă în țară, și dacă se poate în mediul rural. S-a vorbit inclusiv despre valorificarea experienței în domeniu din alte țări. În Ungaria se ivesc probleme și datorită faptului că guvernarea se schimbă din patru în patru ani. În Ungaria a fost editat un ghid privind pregătirea profesională care a fost tradus în opt limbi.

at3Comunicarea dintre tineri, părinți și agenți economici este foarte importantă. Se are în vedere în viitor elaborarea unor manuale mai bune, perfecționarea programelor, a materiei predate. Vorbitoarea a prezentat pe baza unor date statistice evoluția pregătirii profesionale din Ungaria. Din județul Covasna, profesor Keresztély Irma, expertă în educație, a prezentat oportunitățile oferite de Programul Erasmus și alte proiecte Europene promovate în perioada 2012-2020 în domeniul învățământului profesional, iar Babos Tiberiu, directorul SC Infocenter a prezentat oportunitățile oferite în cursurile de formare a adulților, la dezvoltarea parteneriatului în învățământului tehnic și profesional.

După pauza de masă, de la orele 13.50 s-au desfășurat activități pe ateliere. Au fost purtate discuții, s-au făcut propuneri, au avut loc burse de idei. Printre moderatori: Gindele Emeric, Knecht Csaba, Brumboiu Dan, Tarcza Maria, Györi Carol. Printre teme dezbătute: Exemple și practici bune în formarea profesională, probleme sesizate de școli, inventarierea nevoilor partenerilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 23, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.