Pe 26 octombrie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al II-lea, care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian, în cetatea Tesalonic (284-311). Era fiul voievodului cetății Tesalonic, botezat în taină de părinții săi.

videos_dimitrieDupă moartea tatălui său, a fost numit voievod în cetatea Tesalonic. Împăratul Maximian a poruncit să-i ucidă pe toți creștinii din cetate. Dar Dimitrie nu doar că nu s-a supus poruncilor împăratului, ci și-a mărturisit pe față credința și L-a propovăduit în toată cetatea pe Domnul Iisus Hristos. Pentru acesta împăratul l-a aruncat în temniță. Știind ce-l așteaptă, Dimitrie și-a încredințat toată averea robului său pentru a fi împărțită săracilor. În temniță i s-a arătat un înger care i-a zis: “Pace ție pătimitorule al lui Hristos, îmbărbătează-te și te întărește!”.

După ce ostașii împăratului l-au străpuns cu sulițele în închisoare, creștinii au luat în taină trupul său și l-au îngropat cu cinste. Din trupul mucenicului lui Hristos a început să izvorască mir dătător de tămăduire, prin care bolnavii se vindecau. Deasupra mormântului său a fost zidită o mică biserică. După ce un boier din Iliria s-a vindecat de boală, drept mulțumire, Leontie a ridicat o biserică mult mai mare. Când împăratul Iustinian a încercat să mute moaștele Sfântului la Constantinopol, din mormântul său au țâșnit văpăi de foc și un glas s-a auzit: “Opriți-vă și nu îndrăzniți!”. Astfel moaștele au rămas la Tesalonic. Fără de număr sunt minunile sale.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul Craiovei, patronul Catedralei Mitropolitane. Cinstirea sa în inima Olteniei se pierde în negura vremii. Icoana Sfântului Dimitrie este emblema Craiovei, încă din perioada interbelică.

Sâmbăta dinaintea Sfântului Mare Mucenic Dumitru este consacrată pomenirii celor adormiți. Această zi de sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea ”moșii de toamnă”, când oamenii fac milostenii pentru sufletele celor adormiți.

Bazilica Sf. Dumitru din Salonic a devenit mare centru de pelerinaj. În 1430, după cucerirea otomană, bazilica a fost transformată în moschee. A redevenit biserică în anul 1912 când grecii au recucerit orașul. Această biserică este astăzi principalul sanctuar dedicat Sfântului Dumitru. Aici sunt așezate moaștele sfântului. Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir este prăznuit la data de 26 octombrie.

Este bine să nu se facă confuzie între Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir și Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română la 27 octombrie care este sfântul ocrotitor al Bucureștilor. Moaștele acestuia sunt expuse la Biserica Dealul Mitropoliei din București.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 26, 2015. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.