Regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare până la sfârşitul anului

Regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizării administrative, respectiv a înfiinţării regiunilor administrative fiind micşorarea decalajelor de dezvoltare, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării.

Nu se desfiinţează judeţele, nu se măreşte numărul de personal, nu se măresc cheltuielile publice”, a precizat Dragnea la Antena 3.

El a anunţat că va avea discuţii cu toate partidele politice pe această temă, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu specialişti, pentru că acest proiect, care are ca termen sfârşitul anului 2013, este poate cel mai important proiect pentru România de la Revoluţia din decembrie 1989.

Vor fi discuţii foarte largi. Intenţionez să-mi creez la nivelul ministerului un fel de consiliu consultativ. Poate că este cel mai important proiect după Revoluţie. Vor fi discuţii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civilă, cu oameni care au expertiză în domeniu şi vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune„, a spus Dragnea.

Vicepremierul a arătat că odată cu alegerile locale viitoare va fi stabilită modalitatea în care va fi ales preşedintele regiunii – direct, indirect.

În opinia acestuia, regionalizarea este necesară în primul rând pentru că ţara noastră poate pierde foarte mulţi bani, dar şi modelul de dezvoltare strategică care se întâmpla în majoritatea ţărilor dezvoltate.

Liviu Dragnea a precizat că de la guvernul central se va lua pachetul de competenţe şi atribuţii care urmează să fie definite în perioada următoare.

Se vor lua aceste competenţei şi vor fi transferate la regiuni. De asemenea, drumurile naţionale, cu excepţia traseelor europene, vor fi transformate în drumuri regionale şi administrate de regiuni prin atribuirea competenţelor la nivel regional”, a spus Dragnea, menţionând că în viitor regiunea va putea fi un partener al Comisiei Europene.

Decizia noastră are în vedere finalul acestui an„, a adăugat Dragnea.

Ministrul Dezvoltării a subliniat că regionalizarea nu va creşte numărul de funcţionari din administraţie.

Să nu credeţi că, dacă acestor funcţionari le vin atribuţii în plus, cad în genunchi„, a spus el dând drept exemplu trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale care nu a mărit numărul de funcţionari, dimpotrivă.

De altfel, Liviu Dragnea consideră că ceea ce se întâmplă în sistemul public nu este în regulă, anunţând în context că premierul s-a decis să facă o analiză serioasă. El a adăugat că la nivelul ministerului pe care îl conduce vor dispărea 50 de posturi, iar din 12 direcţii generale au rămas şase. „Şi nu cred că ministerul funcţionează mai prost”, a adăugat Dragnea. AGERPRES

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 18, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.