Victor Negrescu: Urmărim crearea unui program european privind „Primul loc de muncă decent”

Asigurarea „primului loc de muncă decent”, mai multe facilități pentru ca tinerii să-și poată dezvolta afaceri și metode de a stimula participarea civică a acestora au fost principalele teme dezbătute miercuri şi joi la Bruxelles, în cadrul unui eveniment inițiat de europarlamentarii social-democrați Victor Negrescu și Viorica Dăncilă. Prima ediție a „Youth Social and Economic European Forum” și-a propus să încurajeze schimbul de idei și colaborarea între decidenții europeni și tinerii implicați în societatea civilă, mediul de afaceri și sindicatele din UE. 
unnamed
”Una dintre soluțiile pe care Forumul le avansează decidenților privește modul în care poate fi creat un program european intitulat <<Primul loc de muncă decent>> pentru finanțarea de noi locuri de muncă stabile în UE, în condițiile în care programele <<Garanția Europeană pentru Tineri>> și <<Inițiativa Europeană pentru Tineret>> nu au rezolvat criza șomajului pe termen lung din cauza subfinanțării.

Am invitat 50 de tineri sindicaliști, întreprinzători și membri ONG din România pentru a prezenta, în fața reprezentanților instituțiilor europene, problemele cu care se confruntă și pentru a face un schimb de experiență cu omologii lor din alte state membre UE”, subliniază europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PSD.

Temele de dezbatere ale “Forumului European Social și Economic pentru Tineri” au vizat relația dintre Parlamentul European și societatea civilă, cu accent pe politicile ocupaționale și măsurile eficiente de combatere a șomajului în rândul tinerilor. Dezbaterea a căutat să identifice cele mai bune soluții pentru asigurarea unui prim loc de muncă decent pentru orice tânăr din UE, stimularea inițiativelor antreprenoriale și a implicării civice a tinerilor.

Potrivit unui studiu realizat în luna septembrie, circa 4,5 milioane de tineri sub 25 de ani sunt șomeri în Uniunea Europeană, dintre care 3 milioane trăiesc în zona euro. Din păcate, rata șomajului s-a păstrat relativ constantă față de aceeași lună a anului trecut, fiind calculată la 20,1% pentru UE și 22,1% pentru zona euro. Cele mai mari probleme sunt în Grecia (48,6% în luna iulie), Spania (46.7%), Croația (43.1%) și Italia (40.5%).

„Fiind atât de afectați de șomaj, tinerii din Europa și-au pierdut speranțele privind atingerea obiectivelor profesionale și personale, deoarece costurile ridicate generează o perioadă prelungită de dependență a acestora față de sprijinul familiei. Din acest motiv asistăm și la o scădere a nivelului de implicare civică a tinerilor, care în acest moment sunt deziluzionați”, consideră europarlamentarul român Victor Negrescu.

Un raport din 2013 făcut public de Comisia Europeană arată că tinerii între 15 și 30 de ani nu sunt atrași de ideile participării electorale sau a implicării în luarea deciziilor politice. Doar jumătate dintre cei chestionați au votat în ultimii trei ani la scrutinurile locale, regionale sau naționale, o scădere de circa 10% față de situația din 2011.

Printre invitații care au susținut discursuri în cadrul dezbaterilor s-au numărat Marita Ulvskog (vicepreședintă a Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale), eurodeputata Jude Kirton-Darling (membra a Comitetului pentru Comerț Internațional și Comisiei pentru petiții), europarlamentarul Brando Benifei (membru al Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale), Florin Jianu (președinte PTIR), Ionuț Sibian (președinte executiv FDSC), Marin Florian (președinte Organizația de Tineret a BNS), Ania A. Skrzypek (Senior Research Fellow la Fundația de Studii Europene Progresiste FEPS), Resa Koleva-Demonty (Policy Officer al Fondului Social European în cadrul Comisiei Europene), Pavel Trantina (Președintele al secției pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie în cadrul Comitetului Economic și Social European EESC), Patrik Kovacs (Președintele Organizației UE a Tinerilor Antreprenori JEUNE), Tom Vrijens (reprezentant al Institutului Sindicatelor Europene) și Daniela Runchi (reprezentantă JADE – organizație de sprijin pentru studenții antreprenori).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 19, 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.