La mulți ani maghiarilor ce-şi iubesc ţara de suflet, Ungaria, şi îşi respectă ţara natală, România

Ieri a fost zi de sărbătoare pentru maghiarii de pretutindeni, implicit a celor peste un milion şi jumătate dintre cei care trăiesc în România. Boldog ünnepet, magyarok!

news_image_215830_1212815 martie. Ziua maghiarilor de pretutindeni şi prilej de sărbătoare şi în Transilvania, acolo unde trăiesc cei mai mulţi dintre etnicii de această naţionalitate. Este practic una din cele trei zile oficiale ale Ungariei, 15 martie marcând începutul Revoluţiei de la 1848.

Prin reformele sociale adoptate, a fost punctul de pornire al transformărilor burghezo-democratice din societatea maghiară; prin luptele sale de autoapărare a devenit parte a mitologiei naționale. Revoluția Maghiară de la 1848 a fost parte organică a valului revoluționar din acel an, având legătură cu alte revoluții din Imperiul Austriac, fiind singura dintre acestea care a evoluat spre direcția opoziției militare de succes.

Importanța puterii revoluționare e demonstrată și prin faptul că ea nu a putut fi înăbușită decât prin intervenția militară a Rusiei. Practic, evenimentele revoluționare și războiul de autoapărare din anii 1848-49 reprezintă unul din cele mai importante conflicte militare din istoria maghiară.

Lajos Kossuth, István Széchenyi, Sándor Petőfi sunt câteva din personalităţile care au marcat acest moment.

Realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 15, 2013. Filed under Internațional. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *