Victimele ciumei, dezgropate după sute de ani

Mai multe schelete despre care arheologii cred că datează din secolul al XIV-lea au fost descoperite la Londra, în timpul lucrărilor pentru linia de cale ferată „Crossrail”, relatează BBC. Oamenii de știință cred că ele aparțin victimelor pandemiei de ciumă din secolul al XIV-lea.

ciumaDeși se știa că a existat un cimitir undeva în afara orașului, unde au fost îngropate victimele ciumei, până acum locul exact rămăsese necunoscut. În total, au fost descoperite 13 trupuri, alături de ceramică datată la jumătatea secolului al XIV-lea.

Scheletele descoperite erau aranjate pe două rânduri, motiv pentru care cercetătorii cred că ele datează de la începutul pandemiei de ciumă deoarece ulterior trupurile celor decedați erau aruncate la întâmplare în gropi comune.

„Moartea neagră”, responsabilă de moartea a milioane de europeni

Cercetătorii intenționează să extragă ADN din dinții victimelor deoarece aceștia tind să îl păstreze mai bine, mai notează BBC. Scheletele ar putea conține și ADN al bacteriei responsabile de apariția ciumei, ajutându-i pe epidemiologi să studieze dezvoltarea și răspândirea acestui agent patogen care există și astăzi.

Arheologii care lucrează pentru proiectul „Crossrail” și pentru Muzeul Londrei vor continua săpăturile.

„Marea ciumă”, numită și „Moartea neagră”, a fost una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria umanității, ajungând la apogeul său în Europa, în anii 1348 – 1350. Se pare că pandemia de ciumă a ucis între 75 și 200 de milioane de oameni.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 17 martie 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.