„Oameni și locuri din Sătmar”, volumul III, lansat de dr. Viorel Câmpean la Biblioteca Județeană Satu Mare

Marți, 15 decembrie 2015, în sala multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc lansarea celui de-al treilea volum al cărții „Oameni și locuri”, volum apărut la Editura Citadela din Satu Mare. În fața unei săli arhipline în prezidiu au luat loc directoarea Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Teocan Istrăuan, col. (r) Voicu Șichet, redactorul coordonator al revistei „Eroii Neamului”, poetul Ioan Andreica, directorul editurii Citadela Aurel Pop și autorul cărții dr. Viorel Câmpean. Lacrima Teocan Istrăuan a prezentat activitatea dr. Viorel Câmpean, cele peste 20 de cărți pe care le-a publicat până în prezent.

DSC_0082La șapte ani de la apariția primului volum al istoricului dr. Viorel Câmpean, cel de al treilea volum vine să încoroneze munca de cercetare de peste șapte ani. Noul volum de 470 de pagini, care cuprind 56 de articole referitoare la o serie de personalități care au jucat un rol de seamă în istoria Sătmarului. Articolele au apărut într-o serie de publicații locale și naționale: Poesis, Informația de Duminică, Citadela, Eroii Neamului, Familia română, Pro Unione, Mesagerul Albastru, Satu Mare. Studii și comunicări sau în ediții electronice.

Reputatul prozator și istoric Ilie Sălceanu a caracterizat cel mai bine munca de cercetare a dr. Viorel Câmpean, când în 2008 scria despre el că: „Se apleacă asupra epocii moderne, trece în revistă sat după sat, personalitate după personalitate, nerezumându-se la o cercetare de suprafață, ci abordând temele în adâncimea lor”. Primele două volume apărute în 2008 și 2010 au întrunit aprecieri unanime, atât în lumea științifică cât și în rândul cititorilor. Premierea volumelor în 2011 de către Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România este o dovadă în acest sens.

DSC_0084Col. (r) Voicu Șichet și-a exprimat bucuria pentru succesul editorial al dr. Viorel Câmpean. El are o activitate bogată de istoric și este un bun patriot. Recentul volum, pune în valoare noi personalități sătmărene. Este o dovadă a responsabilității de care dă dovadă. Dr. Viorel Câmpean este cel mai constant colaborator și redactor al revistei „Eroii Neamului”.

Poetul Ioan Andreica a scos în evidență uriașa muncă pe care autorul l-a depus pentru a aduce în fața contemporanilor personalitățile din trecut. „Sătmarul a avut nevoie de aceste trei volume pentru a nu se da uitării înaintașii noștri. Lucrările istoricului sunt de referință, stau la baza documentării  multor scriitori și jurnaliști. Efortul scriitoricesc a fost fără îndoială sprijinit cu multă înțelegere de către familie. Nu oricine poate face cercetare, cercetătorului i se cer calități deosebite pe care dr. Viorel Câmpean le are”, a spus Ioan Andreica. Acesta a mai precizat că Viorel Câmpean a mai scos în evidență dorința autorului de o permanentă autoperfecționare. Cartea este o oglindă a personalităților județului, arată contribuția personalităților la luminarea poporului în slujba căruia s-au pus. Cartea oferă date prețioase despre preoții satelor, a învățătorilor și a altor categorii de intelectuali, arată rolul lor în societate. Ei au fost adevărați luminători ai satelor. Ioan Andreica a apreciat și colaborarea autorului cu revista Mesagerul Albastru, pentru care a scris întotdeuna articole interesante.

DSC_0086Directorul editurii Citadela, Aurel Pop a făcut precizarea că cele trei volume conțin peste 1.100 de pagini. O privire asupra indicelor de localități arată că 98% din localitățile județului se regăsesc în cele trei volume. Documentarea pentru autor a însemnat efectuarea a numeroase deplasări, identificarea în cimitire a mormintelor personalităților născute în județul Satu Mare. Aurel Pop consideră că aceste cărți ar trebui să se găsească în toate bibliotecile localităților sătmărene, ele constituie o excelentă sursă de documentare. Au fost prezentate date despre activitatea editurii care a reușit să editeze cel de al 200 lea volum din anul 2008. Dr. Viorel Câmpean, și în general scriitorii, sunt cei care au jucat un rol important în schimbarea lumii de la 1789. Pentru întreaga activitate de cercetare istorică directorul editurii Citadela i-a înmânat autorului o Diplomă din partea editurii și i-a urat multă sănătate și putere de muncă în continuare.

Luând cuvântul dr. Viorel Câmpean a mulțumit tuturor pentru aprecierile făcute, directorului Bibliotecii Județene, editorului, redactorului coordonator al revistei „Eroii Neamului”. A mulțumit în mod special familiei care l-a ajutat cu multă înțelegere. Din sală au adresat cuvinte de apreciere și l-au felicitat pe autor Ioan Sălăjanu, dând citire unei epigrame, și Angela Câmpean. Aceasta a amintit că volumele dr. Câmpean au fost bine primite de către cititori și au fost premiate. Autorul își pune în valoare în aceste cărți și calitatea de bibliotecar. Personal a aflat din ele multe lucruri interesante despre oamenii de seamă din județul Satu Mare. În final autorul a oferit autografe pe cărțile dăruite cu drag tuturor prietenilor.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 16, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.