La Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc lansarea cărții „Jurnal literar”, a lui Nae Antonescu

După ce cu o zi înainte oamenii de cultură sătmăreni l-au omagiat pe eminentul dascăl Dariu Pop, vineri, 18 decembrie, a venit rândul să fie sărbătorit un alt mare dascăl și cărturar sătmărean, scriitor și criticul literar Nae Antonescu. Lansarea a avut loc exact în ziua în care scriitorul ar fi împlinit 94 de ani de viață. Cartea „Jurnal literar” a apărut la Editura Clujeană Argonaut, într-o ediție și cu studiu introductiv semnat de Florina Ilis. Este vorba despre o lucrare monumentală, de 512 pagini, în care scriitorul, vreme de un deceniu și jumătate, 1974-1989, și-a așternut gândurile, constatările și observațiile despre fenomenul literar, așa cum l-a trăit și simțit.

DSC00890În sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare, instituție atât de dragă unui bibliofil ca Nae Antonescu, a fost prezent un numeros public format din iubitori de literatură, scriitori, profesori, jurnaliști și membri de familie.

La masa prezidiului au luat loc directorul instituției gazdă, Lacrima Teocan Istrăuan, profesorul universitar dr. Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare, conferențiar universitar dr. Florina Ilis, de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană Satu Mare și fiica lui Nae Antonescu, Monica Antonescu.

DSC_0081Cuvintele de introducere și salut către participanți au fost rostite de directorul bibliotecii care a făcut o scurtă prezentare a autorului cărții, Nae Antonescu, născut la Terebești la 18 decembrie 1921 și care s-a impus ca un important cunoscător și cercetător al publicațiilor din perioada interbelică și postbelică. Biblioteca județeană Satu Mare se mândrește cu faptul că a reușit să achiziționeze biblioteca cărturarului, fondul de carte, revistele, corespondența dar și mobilierul aferent, organizând un prețios Atelier Memorial Nae Antonescu.

Conferențiarul universitar dr. Florina Ilis și-a exprimat bucuria că poate participa la lansarea cărții, carte care consacră un mare scriitor și critic literar. Nae Antonescu avea un mare respect pentru profesia de scriitor. El a fost un adevărat specialist în revuistică. În Jurnal sunt conturate portretele multor contemporani cu scriitorul, al căror trăsături le descrie. Autorul reconstituie multe aspecte ale fenomenului literar din perioada interbelică.

Cartea prilejuiește întâlnirea postumă cu un scriitor care a cunoscut fenomenul literar într-o manieră liberă, fără prejudecăți. Este o cronică a acelor ani pe care autorul i-a trăit și conține multe date biografice. Sunt valoroase mai ales pasajele din perioada în care scriitorul colabora la marile reviste literare. Nae Antonescu a publicat peste 100 de articole de istorie literară. Dr. Florina Ilis a scos în evidență două mari pasiuni ale lui Nae Antonescu, revuistica și cercetarea vieții și a operelor unor scriitori trecuți în uitare, despre care a scris și o carte. Florina Ilis și-a manifestat încrederea că „Jurnalul literar” al lui Nae Antonescu va fi citit cu mare plăcere de către toți iubitorii de literatură.

DSC_0080Profesorul universitar dr. Doru Radosav a vorbit despre împrejurările în care l-a cunoscut pe Nae Antonescu, înainte de 1980. L-a cunoscut ca pe un intelectual modest, profesor la o școală de la țară. După revoluție el a condus revista „Adevărul”, unul din primele reviste de după revoluție în spațiul sătmărean. Nae Antonescu s-a manifestat întotdeauna ca un adevărat om de cultură. A studiat foarte mult la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, parcurgând de fiecare dată același traseu, schimbând mai multe trenuri, de la Terebești la Cluj-Napoca. A colaborat cu această prestigioasă instituție în domeniul periodicelor. Doru Radosav a avut o mare bucurie când într-o zi Nae Antonescu i-a predat caietele care conțineau „Jurnalul literar”, cu mențiunea că: „Numai el este cel care poate citi însemnările sale înainte de publicare”.

DSC_0079Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop a vorbit despre împrejurările în care l-a cunoscut pe Nae Antonescu, încă din perioada când era școlar. „Jurnalul literar” nu este un simplu jurnal, din el putem descoperi atmosfera culturală a sătmarului de altădată. Jurnalul a fost scris de un adevărat cărturar, conectat la fenomenul literar european. Se poate spune că Jurnalul este unul curajos, dacă luăm în calcul perioada în care a fost scris, a dictaturii comuniste.

Din paginile Jurnalului rezultă greutățile pe care trebuia să le învingă un scriitor neatașat la politica oficială. „Jurnalul literar” este o carte esențială pentru sătmăreni, a spus Felician Pop. Nae Antonescu a trăit izolat, autoclaustrat într-un sat, ceea ce i-a asigurat o libertate interioară uriașă. Felician Pop a mai subliniat generozitatea lui intelectuală și modestia. Marea lui bucurie era când primea o carte sau o revistă literară. Felician Pop a propus ca în viitor o școală din județ să-i poarte numele.

Dr. Viorel Câmpean a vorbit despre Nae Antonescu în termeni elogioși, ca unul care l-a cunoscut foarte bine, dar nu îndeajuns de bine cum ar fi dorit. Nae Antonescu a avut încredere în mulți tineri scriitori sătmăreni. A fost un bun părinte, plin de răbdare și dragoste care merită astăzi toată prețuirea noastră.

Cuvinte la fel de frumoase au fost rostite și de Monica Antonescu, fiica scriitorului. Ea a spus că lansarea cărţii i-a prilejuit o întâlnire cu propriul părinte. Ea și-a propus ca zilnic să citească câteva pagini din cartea tatălui său. Monica Antonescu a mulțumit tuturor celor care au contribuit la editarea „Jurnalului literar”. Din sală au mai vorbit Grigore Scarlat și George Vulturescu. Amândoi au povestit lucruri interesante despre relația pe care au avut-o cu Nae Antonescu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 18 decembrie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.