Ziua Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie, a fost sărbătorită la Satu Mare

Instituţia Prefectului Județului Satu Mare, Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Satu Mare şi Garnizoana Satu Mare au organizat duminică o serie de manifestări dedicate Zilei de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Manifestările au avut loc la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe strada care îi poartă numele. 

DSC_0005La ora 13.00 a avut loc primirea persoanei oficiale, prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, de către garda de onoare. A fost intonat imnul de stat a României. Dr. Viorel Câmpean din partea Bibliotecii Județene Satu Mare a rostit o scurtă alocuțiune prin care a subliniat semnificația zilei de 24 Ianuarie, alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza în unanimitate în ambele principate române, Moldova și Țara Românească. Această dublă alegere a deschis o nouă epocă în istoria românilor, epoca reformelor pe plan economic, social, cultural și juridic care reforme practic au întemeiat statul român modern.

DSC_0008

DSC_0010

DSC_0013

DSC_0015

DSC_0021

DSC_0026

DSC_0032

DSC_0030

DSC_0037

DSC_0039

DSC_0040

DSC_0042

DSC_0046Programul a continuat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la bustul domnitorului Cuza din partea Parlamentului României, Instituției Prefectului Satu Mare, a Consiliului Județean Satu Mare, a Primăriei Satu Mare și a Consiliului Local. Au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea unităților Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Asociației cadrelor militare în rezervă și retragere, cadrelor disponibilizate, veteranilor de război, principalelor partide politice și Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare.

DSC_0050

DSC_0055

DSC_0056

DSC_0060

DSC_0061

DSC_0067

DSC_0073

DSC_0075Apoi a urmat defilarea gărzii de onoare, după care folkiștii George Negrea și Octavian Bud au interpretat câteva piese muzicale. Actorul Sorin Oros de la Teatrul de Nord Satu Mare a recitat o frumoasă poezie patriotică, iar Petrică Mureșan i-a încântat pe cei prezenți cu câteva piese de muzică populară aplaudate de public. În final, oficialitățile județene și locale alături de sătmărenii prezenți s-au prins în Hora Unirii.

Ziua de 24 Ianuarie este sărbătorită în fiecare an ca ziua în care națiunea română și-a ales în unanimitate domnitorul, atât în Moldova cât și în Țara Românească, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza. Așa cum a subliniat viitorul prim-ministru din acea vreme, Mihail Kogălniceanu, ”Unirea națiunea a făcut-o”, legând mari speranțe de bine pentru tot poporul. Domnia lui Cuza a fost marcată de numeroase reforme care au pus bazele statului român modern, au pregătit cucerirea independenței de stat la 1877 și mai apoi realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 24, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *