La Sanislău a avut loc comemorarea şvabilor sătmăreni deportaţi în Uniunea Sovietică

În comuna Sanislău a avut loc duminică, 25 ianuarie comemorarea şvabilor sătmăreni deportaţi în Uniunea Sovietică. Ziua a început cu o slujbă religioasă la Biserica Romano-catolică din Sanislău.

DSC_0697La slujba religioasă, alături de oficialităţile locale şi judeţene, a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef respectiv Claudiu Sulea, directorul de cabinet al preşedintelui. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Acţiunea de comemorare a şvabilor deportaţi în fosta Uniune Sovietică a fost organizată de conducerea Forumului Democrat German din Satu Mare. Deportarea a circa 5.000 de șvabi sătmăreni, din N-V României a început încă din 2 și 3 ianuarie 1945.

Şvabii deportați proveneau din mai multe localități din județ, iar dintre cei 5000, mai mult de 1.000 de persoane nu s-au mai întors acasă, au murit pe meleaguri străine, iar cei care s-au întors, au devenit bolnavi din cauza condițiilor grele care au fost acolo în vremea respectivă.

„Aşadar se cuvine ca în judeţul nostru, cu ocazia comemorării şvabilor sătmăreni deportaţi în fosta URSS să se aducă un omagiu celor dispăruţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 26, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to La Sanislău a avut loc comemorarea şvabilor sătmăreni deportaţi în Uniunea Sovietică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.