Traian Băsescu a decorat personalităţi ale minorităţii evreieşti

Luni, 18 martie, la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia în cadrul căreia Traian Băsescu, preşedintele României a înmânat înalte ordine de stat unor personalităţi ale minorităţii evreieşti pentru contribuţia lor la conservarea culturii evreieşti, a cauzei comunităţii lor dar şi în susţinerea României.

tb_77959200_95000500Marelui Rabin Elyakim Schlesinger, preşedintele Comisiei pentru Conservarea Cimitirelor evreieşti din Europa i-a conferit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Comandor. Lui Marcel Fischer, fondator al Operei de Stat din Iaşi şi Antoanetei Ralian, traducător şi publicist, fost redactor la Editura “Univers”, le-a fost conferit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Regizorului israelian Andrei Călăraşu şi actorului  Nicu (Niko) Nitai, regizor şi traducător, director fondator al Teatrului “Karov” de la Tel Aviv l-au fost conferite  Ordinul “Meritul Cultural”- în grad de Comandor, Categoria D – “Arta spectacolului”. Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E – “Patrimoniu Cultural naţional” a fost conferit avocatului Warren L.Miller, preşedinte al Comisiei din SUA pentru Conservarea Patrimoniului Americii peste Hotare. Economistului Ovidiu Bănescu, membru în Consiliul de Conducere şi în Comitetul director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, i-a fost conferit Ordinul “Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Cavaler.

În cuvântul său, preşedintele Traian Băsescu a spus: ”Cei pe care astăzi i-am decorat sunt lideri ai comunităţii, sunt oameni care s-au implicat în mod egal în susţinerea cauzei comunităţii, dar şi în susţinerea României. Oameni cărora doresc să le mulţumesc, în numele românilor, pentru ataşamentul pe care îl au faţă de România. Sunt oameni care nu au făcut nimic altceva decât să fie buni cetăţeni ai statului român sau corecţi susţinători ai statului român. Ceremonia de astăzi nu este destinată numai celor care au făcut ceva pentru comunitatea lor, pentru România şi pentru cultura noastră, dar este în mod egal un simbol al respectului meu pentru o comunitate care a ştiut să ierte”.

În numele celor decoraţi a vorbit Marele Rabin Elyakim Schlesinger, care a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu, precum şi consilierului prezidenţial Cristian Diaconescu, pentru “înţelegerea, atenţia şi respectul” acordat. A mulţumit poporului român pentru înţelegerea şi bunăvoinţa arătate de-a lungul secolelor evreilor, “care au fost întotdeauna bine primiţi şi şi-au găsit un loc liniştit în România în vreme de pace”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 18, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.