Tăblițele preistorice din Glozer, o descoperire privită cu neîncredere

În ziua de 1 martie 1924, un tânăr țăran pe nume Emile Fradin, în timp ce săpa pământul, în mica localitate Glozer din Franța a descoperit o mulțime de obiecte de ceramică și oseminte umane. Oamenii de știință au privit cu neîncredere această descoperire. Printre obiecte se aflau și tăblițe de lut ars cu semne incizate reprezentând o scriere într-o limbă necunoscută.

Glozel3Unii au fost de părere că avem de a face cu ceramică modernă, tratată artificial pentru a părea preistorice, alții în schimb spuneau că sunt autentice. Printre aceștia se numără dr. Zimmermann de la Universitatea din Washington, semnele gravate părând să aibă legătură cu scrieri vechi antice. Unii au spus că ar aparține alfabetului celtic vechi.

La Glozer s-a identificat și una dintre cele mai vechi simboluri utilizate de om, crucea gammată sau svastica. Pe una dintre piese denumită „Vânătorul”, care ține în mâna dreaptă o suliță, iar sub picioarele lui apare burta unui animal muribund, având în jurul gâtului două coliere este apreciată ca credință religioasă legată de cultul fertilității.

Tehnologiile moderne au permis datarea pieselor pentru anul 400 î.Cr. Analizele cu carbon 14 au dat o vechime de 19.000 de ani. Unii au spus că autorii scrierii ar fi atlanții ori strămoșii celților, poate a etruscilor sau a egiptenilor.

În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, cu ajutorul unor noi tehnici s-a făcut o nouă analiză a pieselor pe care au fost identificate urme de clorofilă ce indicau contactul cu plante în urmă cu 10 ani. Au fost găsite urme de țesătură de bumbac vopsite cu substanțe chimice moderne. Tabletele se dezintegrau în câteva zile sub influența umezelii A fost comparată analiza lutului tăblițelor cu cel găsit într-o crăticioară din podul casei lui Fradin, materialele erau identice. Specialiștii au tras concluzia că este vorba de niște falsuri. Specialiști în scriere constatat că textul tăblițelor ar conține un șir de semne luate din alfabetele moderne.

Se crede că descoperitorul a dus secretul tăblițelor în mormânt, el decedând în anul 2010.

Bibliografie: Mari enigme ale lumii, Editura Aquila, 2008, p.46-47

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 29, 2016. Filed under Mistere. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Tăblițele preistorice din Glozer, o descoperire privită cu neîncredere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.