La Galeria de Artă a Primăriei Satu Mare expun Fastus Josef, Gyene Lajos-Arnold și Silimon Andrea

Joi, 4 februarie 2016, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Muncipiului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de pictură a tinerilor artiști plastici din Carei: Fastus Josef, Gyene Lajos-Arnold și Silimon Andrea. Cei trei sunt membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare din anul 2015. Moderatoarea evenimentului a fost Keresztesi Monica, vicepreședinta AAP Satu Mare.

1Președintele asociației, Gergely Csaba a vorbit despre drumul parcurs de către cei trei artiști în ordine alfabetică. A precizat că asociația are dorința de a promova cât mai mulți artiști tineri talentați din Carei. Cei de astăzi împreună cu alți tineri tot din Carei ar putea înființa aici o filială a AAP Satu Mare. Gergely Csaba a precizat că cei trei tineri artiști plastici reprezintă un câștig pentru cultura sătmăreană, fapt pentru care i-a felicitate și le-a urat succes în activitatea viitoare.

Fastus Josef s-a născut la 8 martie 1976 la Carei. Liceul l-a abosolvit în 1997 la Mannheim, iar în 2004 a absolvit Institutul Tehnic Superior din același oraș, secția design. De doi ani conduce cercul foto și desen al Casei de Cultură Carei. Până acum a participat la mai multe expoziții în Germania, în Debrecen și Csenger din Ungaria, apoi la Carei și Satu Mare. Din 2008 este membru al Grupului Galeries, Geneva. Fastus Josef preferă ca tematici peisajul și portretul, este adeptul impresionismului. Lucrează atât pe pânză cât și fresce. În expoziție am putut admira frumoase naturi statice, cu mere și pere pictate foarte realist. Portretele lui sunt de mari dimensiuni cu elemente ce frapează privitorul. Fiecare lucrare se individualizează și are ceva de spus privitorului.

2

3

4

5

6

7

8

9Gyene Lajos-Arnold s-a născut tot la Carei la 17 septembrie 1986. A terminat la Cluj-Napoca Facultatea de Horticultură, în specializarea peisagistică. În prezent este masterand la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologie. El lucrează în ulei și tempera, iar temele sale preferate sunt peisajele. Lucrările lui îi reflectă personalitatea. Folosește culorile în relief, cu un mare consum de vopsele. Portretele sunt realiste, iar peisajele, mai ales cele de început au culori mai închise, ceea ce emană o stare de disconfort sau supărare trecătoare.

Silimon Andrea s-a născut la 29 aprilie 1987. A absolvit Liceul Teoretic din Carei, apoi Facultatea Tehnică din Cluj-Napoca, secția de construcții și urbanism. Este atrasă de peisajele urbane și de clădiri. Tehnica sa preferată este uleiul pe pânză. Până în prezent a expus la Burstadt în Germania, la Csenger în Ungaria, Carei și Satu Mare. Picturile ei trădează o ființă sensibilă, folosește culori feminine.

10Partea muzicală a vernisajului a fost reprezentată de evoluția Corului mixt de la Colegiul Național Kölcsei Ferenc din Satu Mare, cor a cărui activitate a fost prezentată de directoarea adjunctă a colegiului, Bálint Zsuzsana. Corul este compus din 45 de membri, a fost înființat în anul 2007 și are un repertoriu foarte variat. Dirijorul corului este profesoara Nevezi Dobosi Csilla. Corul poartă numele de ,,Fülemüle” (Privighetoarea). Membrii corului repetă zilnic 3-4 ore în mod voluntar. Evoluția corului a fost la un nivel profesionist și a fost aplaudat de cei prezenți. Gergely Csaba a spus că acest cor reprezintă o surpriză plăcută și merită toate felicitările.

Expoziția poate fi vizionată între 4 februarie și 2 martie 2016.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 4, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.