Manifestări culturale atractive și pe toate gusturile anul trecut, în orașul Tășnad

mitrascaCa în fiecare an, și în anul care a trecut, Primăria orașului Tășnad, Consiliul Local, prin grija primarului Vasile Mitrașca la Tășnad, potrivit tradiției, au fost organizate numeroase acțiuni culturale. Evenimentele culturale au debutat în anul 2015 cu Ziua Culturii Naționale, la Grupul Școlar Tășnad printr-un incitant simpozion cu titlul ,,Cartea și calculatorul” în cadrul căreia a fost prezentată cartea scriitorului Felician Pop ,,Turn desfrunzit”.

La 21 iunie, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și a Casei de Cultură Tășnad, a fost organizat cea de-a XVII—a ediție a Festivalului Interjudețean de Folclor ,,Dragu-mi-i cântu și jocu”. Cu acel prilej a avut loc și o paradă a costumelor populare. La festival au participat un număr de 22 de formații de dansuri coregrafice, formații de dansuri, ansambluri, soliști vocali și instrumentiști.

2În ziua de 5 iunie 2015 în incinta Ștrandului Termal la Tășnad a început ediția a VII-a a Festivalului inter-regional de muzică ușoară și folk ,,Simbol”, festival organizat de Inspectoratului Școlar Județean, Clubul Elevilor Tășnad cu sprijinul Consiliului Local Tășnad. Programul festivalului a inclus și o mini tabără muzicală, un bun prilej de socializare pentru copii cât și pentru însoțitorii lor. La festival au participat un număr de 155 de concurenți.

An de an la Tășnad este sărbătorită și Ziua Internațională a romilor, la 8 aprilie, cu scopul de a prezenta tradițiile și obiceiurile reprezentative pentru comunitatea romă, dar și promovarea multiculturalismului. Au susținut un program artistic specific elevii Școlii Sărăuad și Școlii Gimnaziale Tășnad.

În incinta stațiunii turistice Tășnad, la 8 august 2015, a avut loc o seară folclorică deosebită cu dansuri și voie bună, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție, în organizarea Casei de Cultură Tășnad și a Muzeului Județean Satu Mare. Participanții au dorit să transmită mai departe valorile folclorice și obiceiurile specifice zonei. Tot în zona stațiunii turistice, la 29 august a avut loc festivalul gastronomic cu prezentarea tradițiilor culinare locale cu sprijinul Consiliului Local Tășnad și a organizației UDMR Tășnad.

În orașul Tășnad la loc de cinste se află comemorarea unor oameni de seamă, patrioți și oameni de cultură. Printre aceste personalități se numără eroul național Avram Iancu, comemorat la 12-13 septembrie 2015, dar și a celor doi mari poeți ai literaturii maghiare Kölcsey Ferenc și Ady Endre. Cu numeroși invitați din țară și străinătate s-a marcat și Zilele Șvabilor Tășnădeni, populație care ține mult la păstrarea tradițiilor. Cea de-a XIV-a ediție a acestor zile a fost sărbătorită cu un bogat program cultural.

Ziua orașului Tășnad, o sărbătoare a sărbătorilor tășnădenilor este organizat în fiecare an la 15 august, cea de-a XVII-a ediție. În cadrul zilei tășnădenii au avut parte de un program foarte bogat de evenimente. Pe scena din Piața mare a concertat trupa Vunk, Auth Csilla și trupa United din Ungaria, dar și interpretul de muzică populară Marius Ciprian Pop și numeroși artiști locali.

De ziua Recoltei la Tășnad și-au expus produsele 106 producători din zona Tășnadului. Cu acest prilej participanții au fost serviți cu un bograci gustos oferit de primarul orașului Vasile Mitrașca.

Pe lista evenimentelor culturale în anul 2015 mai figurează Ziua Internațională a copilului, Ziua Internațională a persoanelor vârstnice, Zilele Liceului Tășnădean și Ziua Sf. Martin.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 24, 2016. Filed under Cultură-Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *