A fost întronizat noul Papă Francisc I

Marţi, 19 martie, de la ora 10.00, la Vatican, a început ceremonia de întronizare a noului suveran pontif Papa Francisc I. La acest eveniment, au participat sute de mii de credincioşi din toate colţurile lumii şi peste 300 de şefi de state, capete încoronate şi înalte feţe bisericeşti.

papaCu puţin timp înainte de ora 9.00 (10.00 ora României), noul papă a pornit de la reşedinţa sa Sfânta Marta, unde a stat în timpul Conclavului, până la aranjarea apartamentelor papale, la bordul unui papamobil. Şi-a făcut intrarea în Piaţa Sfântul Petru salutând mulţimea care îl aclama. Primul gest al Papei, înainte de ceremonie, a fost să binecuvânteze un copil bolnav. Apoi a binecuvântat şi sărutat mai mulţi bebeluşi. La un moment dat a oprit papamobilul, s-a dat jos şi a sărutat şi binecuvântat un bărbat cu handicap. Printre demnitarii prezenţi s-a aflat preşedinta Argentinei Cristina Kirchner şi vicepreşedintele SUA Joe Biden.

La ora 10.25 Papa Francisc a intrat în Bazilica Sfântul Petru, ţinând în mână o cruce de aur şi înconjurat de arhiepiscopi. S-a îndreptat spre mormântul Sfântului Petru pentru a se ruga. În cadrul slujbei de întronizare, Papa a primit simbolurile puterii papale, inelul pescarului, în onoarea Sfântului Petru care a fost pescar, un inel simplu din argint aurit şi Pallium-ul–fâşia de stofă care simbolizează rolul său de păstor. Papa a început mesa prin cuvintele „Pax vobis” („Pacea fie cu voi”). Începutul slujbei a fost dedicat fostului Papă, Benedict al XVI-lea care a demisionat la 28 februarie. Francisc I a apreciat că un papă “trebuie să păstorească cu afecţiune şi tandreţe întreaga umanitate, în special pe cei mai slabi, cei mai săraci şi cei mai mici”. A mai spus că: ”Nu trebuie să ne fie teamă de bunătate, cu atât mai puţin de duioşie. Ura, invidia şi mândria pătează viaţa”. Slujba de întonare s-a încheiat la ora 12.24. Credincioşii din piaţă au scandat minute în şir “Trăiască Papa!” Sfântul părinte a salutat mulţimea şi a dat încă o binecuvântare.

Aflaţi în interiorul Bazilicii Sfântul Petru, şefii celor 132 de delegaţii internaţionale au fost salutaţi de noul Papă, printre care s-a aflat şi preşedintele României, Traian Băsescu. Acesta l-a felicitat pe noul Papă, a dat mâna cu Sfântul Părinte şi cu Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Vaticanului. Mâine, noul pontif va primi delegaţii celorlalte biserici şi religii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 19, 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.