România – Ungaria, un veac de rivalitate

România și Ungaria se întâlnesc, vineri, la Budapesta într-un meci crucial în lupta pentru calificarea la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia. Cele două echipe sunt la egalitate de puncte în grupa preliminară, iar reprezentativa care va ieși cel mai bine din meciurile directe are șanse uriașe să prindă cel puțin locul secund, care își trimite ocupanta la baraj.

romaniaungaria4Meciurile dintre selecționatele celor două țări vecine au fost de multe ori dezechilibrate, maghiarii dominându-i pe români în perioada 1930-1960, în timp ce tricolorii au echilibrat balanța prin victoriile din ultimele decenii.

Cel mai usturător eșec al României a fost suferit la Budapesta, unde, până în 2001, tricolorii nu reușiseră să câștige vreodată. De cealaltă parte, maghiarii, care au în palmares două finale de Cupă Mondială, nu au mai învins România din 1981 și nu au mai ajuns la un turneu final din 1986.

Echipa națională a României a disputat primul meci oficial de fotbal în 1922, la Belgrad, împotriva Yugoslaviei. După partide cu naționale ”prietene”, ca Turcia, Polonia, Bulgaria sau Cehoslovacia, și participarea la Cupa Mondială din 1930, unde maghiarii nu au fost prezenți în ciuda faptului că fotbalul lor era mult mai puternic decât cel românesc, cele două formații se duelează pentru prima oară în 1931.

Atunci, formația de amatori a Ungariei a învins categoric prima reprezentativă a tricolorilor, scor 4-0, la Budapesta. Cu toate că era o competiție dedicată amatorilor, peste 20.000 de fani au fost prezenți la meci. În formația României evoluau mulți jucători care aveau nume cu rezonanțe maghiare: Kovacs, Kocsis, Bodola sau Czinczer.

Tricolorii și-au luat revanșa trei ani mai târziu, în fața unei reprezentante de amatori a Ungariei, scor 5-1. Era ultimul meci înaintea Cupei Mondiale din 1934, când România a pierdut în optimi în fața cehilor, iar Ungaria a mers până în sferturi, fiind învinsă de Austria.

Ungaria s-a impus în primul duel între primele reprezentative, în 1936, la București, în fața a peste 40.000 de suporteri. Ungurii au câștigat cu 2-1, întorcând scorul în repriza secundă. Doi ani mai târziu, aveau să devină campioni mondiali, în Franța, în timp ce România era eliminată în primul meci, de modesta Cuba.

Perioada de glorie a fotbalului maghiar abia începea, în același timp cu startul marelui declin a naționalei României, care avea să dureze până la sfârșitul anilor 1960.

România a mai smuls un egal, tot la București, scor 1-1, cu maghiarii, în 1939, la scurt timp după ce pierduse greu în fața campioanei mondiale Italia, 0-1. Au urmat eșecuri. Ungurii au câștigat cu 2-0 la Budapesta (1940) și cu 7-2, în 1945. La maghiari apăreau numele celebre care aveau să domine fotbalul mondial în anii 1950: Ferenc Puskas și Nandor Hideguti.

În 1947, ungurii au venit la București pentru un meci din Cupa Balcanică. Au câștgat cu 3-0, cu două goluri marcate de Puskas. Anul următor, tricolorii au înregistrat cea mai severă înfrângere din istorie: 0-9 cu Ungaria, în deplasare. Câteva luni mai târziu, maghiarii au câștigat și meciul retur, cu 5-1.

România a evitat câțiva ani Ungaria, iar în 1952 au făcut o figură frumoasă în fața vecinilor la Jocurile Olimpice de la Helsinki, unde au cedat greu, cu scorul de 2-1. Maghiarii au câștigat aurul olimpic și nu au mai pierdut niciun meci până la finala Cupei Mondiale din 1954, când au cedat cu 2-3 în fața Germaniei, rezultat considerat și azi drept una dintre cele mai mari suprize din istoria fotbalului.

Ungurii au învins cu 5-1 România în 1954 și cu 2-1 în 1958, în fața a peste 100.000 de suporteri, pe stadionul ”23 August”, ambele succese fiind înregistrate în partide amicale. Șase ani mai târziu, România a plecat neînvinsă pentru prima oară din Ungaria, scor 0-0, însă maghiarii erau în continuare o formație redutabilă, atingând sferturile de finală la Cupa Mondială atât în Chile (1962), cât și în Anglia (1966, când au eliminat campioana mondială Brazilia).

România și Ungaria au disputat trei meciuri de foc în sferturile de finală al Campionatului European din 1972. Tricolorii au ratat o calificare istorică în semifinale, după două remize și un eșec, cu 1-2 (n.r. – golul decisiv a fost marcat în ultimele clipe ale jocului), la Belgrad.

Cele două formații s-au confruntat și într-un amical disputat în America de Sud, la Bogota, în 1980. Parida s-a îcheiat nedecis, scor 2-2. În calificările pentru Cupa Mondială din 1982, tricolorii au cedat cu 1-0 la Budapesta și au izbutit doar o remiză ”albă” pe teren propriu. ”Blestemul maghiar” împlinea o jumătate de secol, perioadă în care România nu a reușit să învingă reprezentativa vecină.

Au urma două decenii de declin pentru unguri, dar nicio întâlnire cu românii. ”Generația de aur” a tricolorilor a mers la Cupele Mondiale din 1990, 1994 și 1998, în timp ce maghiarii au început să rateze calificare după calificare. Ultima prezență a Ungariei la un turneu final major datează din 1986.

În 1998, România a ratat de puțin prima victorie pe terenul ungurilor, fiind egalată în ultimele minute în primul meci din preliminariile pentru Euro 2000. Scor final: 1-1. Câteva luni mai târziu, la București, România a obținut prima victorie după o pauză de aproape 70 de ani în fața selecționatei maghiare: 2-0, prin golurile marcate de Adrian Ilie și Dorinel Munteanu.

Cele două reprezentative s-au duelat și în campania următoare, cea pentru Cupa Mondială din 2002. România s-a impus lejer în ambele meciuri, cu același scor, 2-0.

Cea mai recentă partidă dintre România și Ungaria s-a disputat la Budapesta, când România a câștigat din nou, cu 1-0, un meci de pregătire.

România nu a mai pierdut în fața Ungariei din 1981, iar tricolorii au primit un singur gol în ultimele șase dueluri, câștigând de patru ori și remizând în celelalte două.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 martie 2013. Filed under Sport  . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.