Sindicatele din Satu Mare propun ca salariul minim să fie de 1.375 lei

În data de 18 martie, în sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare s-a desfășurat prima întâlnire a prefectului Radu Bud cu membrii Comisiei de dialog social. Au participat alături de prefect, subprefectul Altfatter Tamás, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, directorul Ramona Antonescu.

DSC01783La ordinea de zi s-au aflat: Actualizarea Comisiei de dialog social și intervenții ale membrilor Comisiei cu privire la principalele probleme și neajunsuri cu care se confruntă organizațiile de sindicat din județ.

Au luat cuvântul președintele Filialei Satu Mare a CSDR, Ioan Secan, președintele BNS Satu Mare, Miclăuș Mircea, președintele CNSLR Frăția, Dan Burulea, președintele Cartel ALFA Satu Mare, Sorin Faur, președintele Confederației Meridian, Adrian Oros și președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Ioan Drăgan.

Principalele probleme prezentate în fața prefectului Radu Bud au fost următoarele: finalizarea Legii salarizării, clarificarea modului de acordare a gradațiilor în salarizare, stabilirea gradațiilor pentru vechime în muncă nu în funcție de salariul minim pe economie ci în funcție de salariul mediu pe economie. Aceste probleme se așteaptă să fie rezolvate cât mai repede de Guvernul tehnocrat.

O altă categorie de probleme ridicate de reprezentantul BNS au fost cele legate de modul de modificare a Codului Muncii, considerându-se că stabilirea salariului minim pe economie să se facă în suma de 1.375 de lei, cât reprezintă valoarea coșului zilnic necesar pentru o familie.

Alți vorbitori au propus ca din Comisia de dialog social să facă parte și patronii marilor întreprinderi din județ sau să fie invitați la aceste ședințe. Județul Satu Mare se confruntă în prezent cu lipsa forței de muncă calificate cerute de întreprinderi. Creșterea salariului minim ar ajuta salariații dar ar regla și raportul valoric din România. De aceea școlile vor trebui să conlucreze mai strâns cu întreprinderile pentru stabilirea planurilor de școlarizare adaptate la cerințele pieței muncii.

Ioan Drăgan a subliniat că în urma stabilirii salariului minim pe economie pe economie și în lipsa unei grile noi de salarizare s-ar putea ca personalul auxiliar din învățământ să aibă salariu mai mare ca și profesorii. În încheiere prefectul Radu Bud a fost de acord cu justețea unora dintre problemele discutate și a promis că la următoarele ședințe de lucru să dea răspuns concret la toate propunerile.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 18, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.