S.P.A.S. Satu Mare a efectuat în cursul anului trecut 111 anchete sociale

Marți, 29 martie 2016, în sala de ședințe a Consiliului Local Satu Mare a avut loc prezentarea Raportului de activitate pe anul 2015 a Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare. Raportul a fost prezentat de către directorul executiv Doina Văsuț. Au participat primarul municipiului Satu Mare dr. Dorel Coica, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, directorul executiv al Direcției de Evidență a Persoanelor, Ionel Torja și directorul Poliției Locale, Ioan Precup, consilieri și șefii serviciilor din cadrul SPAS Satu Mare.

asistenta socialaDupă prezentarea generală a domeniilor de activitate, structurii SPAS și acreditării serviciilor, au fost prezentate principalele beneficii sociale acordate. Dintre acestea enumerăm:  alocații pentru susținerea familiei, ajutoare sociale, indemnizații pentru persoanele cu handicap grav, ajutoare pentru încălzirea locuinței, distribuirea de produse alimentare provenind din stocurile de intervenție comunitară către persoanele cele mai defavorizate, acordarea de lapte praf pentru copiii cu vârste între 0 și 12 luni care nu beneficiază de lapte matern.

Printre serviciile sociale furnizate de SPAS Satu Mare se înscrie protecția copilului și a persoanelor vârstnice, de asemenea protecția copilului și familiei. S-a amintit că în anul 2015 au fost efectuate 111 anchete sociale, 19 planuri de servicii, 46 de fișe de monitorizare, 30 de anchete sociale pentru  ”Bani de liceu”, două ajutoare de urgență, 140 de ședințe de consiliere socială precum și 197 vizite în teren în vederea identificării sau evaluării unor probleme nou apărute.

La capitolul Probleme ale protecției peroanelor vârstnice, s-au efectuat 57 de anchete sociale și 70 de ședințe de consiliere socială. SPAS Satu Mare administrează în prezent 254 de locuințe sociale și un număr de 99 de locuințe de necesitate. Pe strada Timișului sunt 64 de locuințe sociale cu 150 de chiriași, pe strada Târnavei sunt 94 de locuințe sociale cu 207 chiriași, pe strada Toamnei sunt 48 de locuințe sociale cu 165 de chiriași, pe strada Crângului sunt 48 de locuințe sociale cu 143 de chiriași, iar pe strada Ostrovului sunt 99 locuințe de necesitate cu un număr de 387 de chiriași.

În prezent în municipiul Satu Mare există șase creșe în sistem public care asigură 200 de locuri, având 38 de angajați. S-a subliniat că Centrul social ”Prichindel” oferă servicii de îngrijire copiilor cu vârste între 0 și 4 ani proveniți din familii cu probleme financiare.

În întreaga sa activitate, SPAS Satu Mare colaborează cu alte instituții, precum Direcția de Evidență a Persoanelor, Asociația Stea, Asociația Caritas, Spitalul Județean, Poliția Locală, Penitenciarul. În cadrul SPAS funcționează și Centrul Social de Urgență pentru Adulți în cadrul căruia pe perioada anului 2015, 137 de persoane au beneficiat de serviciile acestuia.

Activitatea SPAS Satu Mare este desfășurată de cei 410 angajați, fiind în prezent vacante 95 de posturi. În acest scop au fost realizate 245 vizite pe teren pentru evaluarea situația persoanelor care doresc să se angajeze aici.

Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica a felicitat colectivul SPAS Satu Mare pentru activitatea desfășurată și a făcut următoarele precizări: ”Este finalizat proiectul pentru construirea a 1.000 de locuințe sociale cu care se va rezolva problema locativă a celor ce au nevoie. De asemenea, trei posturi de asistent social vor fi transformate în trei posturi de medici stomatologi care vor deservi cele patru cabinete stomatologice ce vor fi înființate în principal la Școala ”Mircea Eliade” și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” ce vor deservi toți elevii din municipiu.

Se va construi un cămin de noapte cu mai mult spațiu și mai multe servicii. S-a constatat că numărul de creșe trebuie să crească, pentru că există numeroase familii tinere care nu au unde să-și lase copiii. De asemenea avem aprobare pentru construirea Blocului verde de pe strada Ostrovului iar celelalte blocuri vor fi reabilitate”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 29, 2016. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.