Secția română a Teatrului de Nord Satu Mare prezintă joi la Carei două piese

Joi, 7 aprilie, de la ora 17.00, în sala Teatrului Municipal Carei va avea loc spectacolul „Clinica sinucigașilor”, pus în scenă de Teatrul de Nord Satu Mare. Biletele se gasesc la Centrul Cultural Carei, de luni până vineri între orele 9.00-15.00. Preț bilet 20 lei/adult, 15 lei/pensionar, elev.

afis clinica copyRegia artistică: Andrei Mihalache

Scenografia: Cristian Gătina

Distribuția:

Asistenta – Dorina Nemeș

Eugen Furtună – Stelian Roșian

Dănuț Călinescu – Sergiu Tăbăcaru/Cristian Iorga

Cristina Milea – Adriana Vaida

Radu Cantea – Andrei Stan

Un bărbat – Stelian Roșian

O femeie – Lucia Maria Racșan

Sufleur: Larisa Rițișan

Sunet: Vlad Giurge, Daniel Bălan

Lumini: Ioan Iluță, Ciprian Fogaș

Regia tehnică: Dorel Iurcencu

Ai dreptul să te sinucizi? Nu! Nu poți să-ți iei viața pentru că ea nu-ți aparține; viața ți s-a dat de la Dumnezeu, e suflare de duh sfânt, e spirit!… Dar ce te faci când din cauza lipsei de bani și de dragoste – a ta pentru ceilalți, a lor pentru tine – nici viața materială, socială nu-ți mai aparține?…

Afirmațiile făcute în timpul vieții, de tipul: ”sunt beat mort!”, ”așa a fost, să mor eu!”, ”îmi place de mor!” sau ”sunt mort după ea/el!” nu sunt tentative mascate de sinucidere?… Sinuciderea e un act de lașitate sau de curaj?

Mulți vor răspunde: ”Un act de lașitate!”… Dar ce puțini au curajul de a avea această lașitate… Acceptarea unei vieți de coșmar până la capătul ei, o viață lipsită de bucurie, de vise, de speranțe, de daruri – primite sau oferite, de dragoste – oferită sau primită, de certitudini, de recompense, nu este tot o formă de sinucidere?!?

Poate n-ar fi chiar o utopie posibilitatea de a folosi restul vieții netrăite a unui sinucigaș de către un alt om căruia Dumnezeu i-a trimis citație, dar care ar dori să mai trăiască? Afirmăm adesea: ”m-am săturat; îmi vine să mă omor!”, dar când ”doamna cu coasa” ne dă târcoale din proprie inițiativă uităm rapid că am chemat-o și încercăm să ne ascundem și după umbra noastră în speranța că n-o să ne-o pierdem.

Nu despre sinucideri reușite este vorba în parabola tragicomică intitulată ”Clinica sinucigașilor” de Gabriela Mihalache, ci despre rosturile vieții. Spectacolul este o comedie dulce-amară în care trupa română a Teatrului de Nord va încerca să vă convingă că niciodată ”dracul nu este chiar atât de negru” și – nu-i așa? – ”speranța moare ultima”, cum spun toți fotbaliștii… Andrei Mihalache

Joi, 7 aprilie, de la orele 11.00 și 12.15, la Centrul Cultural Carei, sala „Deák Endre”, Teatrul de Nord Satu Mare pune în scenă piesa pentru copii Istețimea și prostia. Prețul biletului este de 10 lei. Biletele se găsesc la Centrul Cultural Carei, între orele 09-15, de luni până vineri.

Istetimea si prostiaAdaptare după ”Croitorașul cel viteaz” și ”Hainele cele noi ale împăratului” de Fraţii Grimm şi Hans Christian Andersen

Regia artistică: Andrei Mihalache

Decor şi costume: Alexandru Radu

Muzica: Dorin Griguță

Distribuția:

Croitoraşul – Sergiu Tăbăcaru

Povestitorul – Cristian Dan

Regina mamă, Ţăranca – Adriana Vaida/ Lucia Maria Racșan

Fata Împăratului, Musca – Andreea Mocan

Lăptarul, Regele – Andrei Stan/Cristian Iorga

Brutarul, Domnul 2, Căpcăun, Uriaș – Cornel Miron

Țiganca, Doamna 1 – Dana Moisuc/Dorina Nemeș

Bijutiereasa, Doamna 2 – Anca Similar/Lucia Maria Racșan

Pantofarul, Domnul 1, Căpcăun – Cristian But

Regie tehnică: Dorel Iurcencu

Sufleur: Ana Petric

Lumini: Ioan Iluță, Ciprian Fogaș

Sunet: Daniel Bălan, Gabriel Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 4, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.