43 de tineri din nouă ţări, implicaţi în proiectul „You/th facilitate!”, finanțat de Uniunea Europeană

Proiectul cu titlul „You/th facilitate!” finanțat de Uniunea Europeană, s-a desfășurat prin intermediul Asociației Culturale pentru Tinerii din Satu Mare (SZAFKE). Evenimentul organizat intre 4-10 aprilie 2016, cu participarea tinerilor din nouă țări, câte cinci tineri din fiecare țară, a fost găzduit de municipiul Satu Mare.

DSC_0125Tinerii au lucrat timp de o săptămână cu doi facilitatori, ca să afle cum pot deveni și ei lideri, care în postura de facilitator pot ajuta la soluționarea unor situații mai delicate sau pot ei înșiși descoperi metoda prin care pot ajuta tinerii să traverseze unele procese care îi vizează, fără ca ei să intervină.

Tinerii din Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Croația, Ungaria, Bulgaria, Spania și România, formând diverse grupe, au făcut cunoștință cu acest domeniu și totodată cu posibilitățile oferite de programul Erasmus+, unde ei au participat la un schimb de tineri, și au posibilitatea să participe la cursuri de formare, respectiv prin înscrierea lor la Serviciul European de Voluntariat au posibilitatea să dobândească experiență în străinătate, timp de mai multe luni, în domeniile de care sunt interesați.

DSC_0139Limba folosită în cadrul grupurilor internaționale a fost limba engleză, astfel se poate afirma că în cadrul programelor există posibilitatea dezvoltării competențelor lingvistice. „Experiențele dobândite în cadrul programului sunt încadrate de către participanți în opt grupe de competență stabilite, ei înșiși constatând cine și în ce măsură a evoluat. Aceste trasee de evoluție sunt sintetizate în așa-numitul certificat Youthpass, care este înmânat fiecărui participant.

În străinătate acest certificat echivalează cu certificarea faptului că respectivul solicitant de loc de muncă sau voluntar este devotat unui anume domeniu, acesta oferindu-i un avantaj față de candidații care nu dispun de un astfel de certificat”, a relatat despre avantajele certificatului Őri-Pákay Franciska, vicepreședintele SZAFKE și totodată coordonatorul proiectului.

Organizațiile non-guvernamentale, printre altele, au posibilitatea ca anual, de trei ori, să concureze pentru finanțarea proiectelor de acest gen. Însă pentru tineri este deschisă întreaga lume, deoarece prin schimburile de tineri și prin intermediul cursurilor de formare pot ajunge în țări, unde încă nu au fost.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 28, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.