Scriitorul Radu Ulmeanu și-a prezentat cartea ”Chermeza sinucigașilor” la Biblioteca Județeană Satu Mare

Miercuri, 11 mai, în sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, de la ora 14.00 a avut loc prezentarea romanului ”Chermeza sinucigașilor” de Radu Ulmeanu, ediția a II-a, apărută la Editura clujeană Ginta. La acest moment cultural de excepție au fost prezenți și au vorbit directoarea Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Teocan Istrăuan, care a fost moderatoarea evenimentului, Gabriel Cojocaru, directorul Editurii Ginta din Cluj-Napoca, o editură de prestigiu, cu o vechime de 15 ani, care a scos peste 1.200 de titluri din cele mai diverse domenii și care manifestă o largă deschidere față de opera scriitorilor contemporani, o editură specializată în ultimii ani pe proză.

ulmeanu2Directorul editurii Ginta, Gabriel Cojocaru a mărturisit că a fost o plăcere pentru el să colaboreze la această carte cu scriitorul Radu Ulmeanu, chiar dacă cartea este o reeditare. A mai spus că reeditările sunt necesare pentru că altfel cartea poate să intre în uitare.

ulmeanu6Romanul lui Radu Ulmeanu este un roman cu o construcție epică vastă, de 363 de pagini, cu numeroase personaje bine conturate. Un regizor curajos, a spus directorul Gabriel Cojocaru, ar putea face un excepțional serial de televiziune după roman. Este un roman curajos, scris de un scriitor la fel de curajos, niciodată nu a văzut cu ochi buni regimul comunist, apoi critică oameni vechiului regim, care ne mai conduc și astăzi și care nu ne vor binele. De la primele pagini romanul se arată incitant, cititorului nu-i vine să îl lase din mână.

ulmeanu4Autorul a făcut o serie de mărturisiri legate de romanul său, început înainte de 1989, în care și-a propus să se ocupe cu istoria imediată, să coboare din transcendent, să se uite în jur. El consideră că realitatea de astăzi este o crudă mistificare, și mai consideră că astăzi teroriștii trag cu ”gloanțe economice”. Este un roman tragic în sine ca soarta acestui popor, dar în același timp este și un drum spre mântuire. Acțiunea romanului se petrece în preajma zilei de 22 decembrie 1989 și la câteva luni după. Este concentrat asupra evenimentelor din Satu Mare, dar și asupra a ceea ce s-a întâmplat în țară. Cert este că are un puternic caracter anticomunist.

ulmeanu7

ulmeanu5Din sală a mai luat cuvântul editorul și scriitorul George Terziu care a felicitat editura clujeană pentru această reeditare. Dramatismul romanului te duce cu gândul la Grecia Antică. Acțiunea personajelor reale dar cu nume evident schimbate este incitantă. Cei mai în vârstă, cu un mic efort, își pot da seama despre cine este vorba. Avem în față o radiografie a perioadei de dinainte și de după decembrie 1989.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 11, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to Scriitorul Radu Ulmeanu și-a prezentat cartea ”Chermeza sinucigașilor” la Biblioteca Județeană Satu Mare

  1. Am citit cartea. E extraordinară!

  2. N-am fost prezent la lansare,dar imi doresc volumul.De unde il pot procura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.