Poeta Dana Criste a citit din creațiile ei la cea mai recentă ședință a Cenaclului ”Afirmarea”

La Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu” a avut loc o nouă ședință a Cenaclului literar ”Afirmarea”. De data aceasta a citit din creațiile ei poeta Dana Criste. Au fost prezenți și au ascultat cu mult interes grupajul de poezii Ioan Anițaș, președintele cenaclului, Mihai și Cecilia Sas, Gheorghe Cormoș, George Terziu, Carol C. Koka, Nicolae Pop, Liliana Doboș-Lazăr, Ioan Sălăjanu, Voicu și Stela Șichet, Viorica Cherecheș, Rodica Cuc, Damian Stan, Angela Munteanu și Daniela Efimov, elevă în clasa a XI-a.

cenacluAu fost citite poemele: Universuri, Lumina,Gând, Iubirea, Căutare, Arată-mi, Lampa, Joc, Încerc, Uneori.

Prima remarcă a făcut-o poetul Gheorghe Cormoș care a recomandat ca autoarea să se debaraseze de tentația optzecistă de a vorbi în poeziile sale despre poeme și a făcut câteva observații pe rime. A fost subliniată măiestria cu care a fost construită poezia ”Lampa”. Chiar la ora aceasta…/Cineva scrie, ca mine!/Despre iubire, despre dorința de mai bine/Cuvintele noastre se vor intersecta…/ Să fie…așa!/Împrumută-mi, te rog, strigătul…/Mă ajută…să pot a chema,/Ale mele simțiri…să pot adăuga,/Întreaga sclipire a ochilor/Aproape te ard…aproape-i deja,/Prea cald aerul,/Vocea mea, șerpuind!/ Dar, eu mă grăbesc, vă scriu gâfâind,/Cu palme lipite de-o stea!/ Dorind a găsi a cuvintelor lampă/.

Profesoara Liliana Doboș Lazăr a remarcat în poeme o manifestare a trăirilor, pe structuri inedite ce dau unicitate poeziei, la fel și combinații interesante. Poeziile exprimă un suflet sensibil. Ioan Sălăjanu a recomandat ca poeta să scrie tot ceea ce simte și să nu scrie pe gustul altora. George Terziu a vorbit despre așteptările consumatorului de poezii. A remarcat că Dana Criste are o poezie plină de simboluri, fiind prin excelență o poezie simbolistă. Totul la ea este construit în jurul simbolurilor. Versurile sunt de o simplitate convingătoare, dau impresia că sunt scrise de cineva care nu are mai mult de 16 ani. S-a observat că poeta evoluează și asta este foarte bine. Viorica Cherecheș a trecut la traducerea poeziilor în limba franceză. Damian Stan și-a rezervat dreptul de a-i spune poetei în particular câteva observații. Ioan Anițaș a remarcat progresul înregistrat de poetă față de poemele publicate în cartea sa ”Aproape de liniștea simțirii”, recent lansată. Poemele sunt reușite, este pe drumul cel bun.

În partea finală a ședinței a avut cuvântul tânăra Daniela Efimov, elevă în clasa a XI-a. Poeziile ei au fost apreciate de Gheorghe Cormoș. A fost apreciată simplitatea lor, fără cuvinte bombastice ”totul curge bine” în poeziile ei. Unanim s-a considerat că este vorba de un început bun. Cu o lectură serioasă, eleva va evolua din ce în ce mai bine. Păreri pozitive au exprimat și Viorica Cherecheș, George Terziu, și Ioan Anițaș.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 11, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *